© Aksaray Portal 2021

HUKUK MUHAKEMELERİNDE GİDER AVANSI VE ÜCRET TARİFELERİ DEĞİŞTİ

Aksaray dahil olmak üzere tüm illerde hukuk muhakemelerinde gider avansı ve ücret tarifeleri yeniden belirlendi. Hukuk muhakemelerinde gider avansı, hakem ücreti ve tanık ücreti tarifeleri değişti. Aksaray ve tüm illeri yakından ilgilendiren kararın Resmi Gazete’de yayınlanmasıyla birlikte artık ücret tarifeleri yükseltildi.

 Davacı Gider Avansı 400 TL Oldu

Tebliğe göre, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu gereğince dava açılırken mahkeme veznesine yatırılacak olan gider avansının miktarı davacı için, taraf sayısının beş katı tutarında tebligat ücreti ile diğer iş ve işlemler için 400 Türk lirası olarak belirlendi. Davacı, tarifede gösterilen gider avansını dava açarken mahkeme veznesine yatırmak zorunda olacak. Gider avansının fazla kalan tutarı, hükmün kesinleşmesinin ardından davacıya verilecek. 

Hakem Ücreti Tarifesi de Belli Oldu

Hakem ücretleri anlaşmazlığın konusunun değerine göre, ilk gelen 500 bin lira için tek hakemde yüzde 7, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 8, sonra gelen 500 bin lira için tek hakemde yüzde 4, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 7 olarak, sonra gelen 1 milyon lira için tek hakemde yüzde 3, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 6 olarak, sonra gelen 3  milyon lira için tek hakemde yüzde 2, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 4 olarak, sonra gelen 5 milyon lira için tek hakemde yüzde 1, 3 veya daha fazla hakemde yüzde 2 olarak ve 10 milyon liradan yukarısı için ise tek hakemde yüzde 0,1 3 veya daha fazla hakemde yüzde 0,2 olarak uygulanacak. Başkana verilecek ücret ise hakemlere ödenecek tutarın yüzde 10 daha fazlası olarak hesaplandı. 

Tanıklara 100-150 TL Ödeme Yapılacak

Yeni tarifeye göre, tanıklara tanıklık nedeniyle kaybettiği zamanla orantılı olarak 100-150 TL bandında ödeme yapılacak. Tanık, hazır olabilmek için seyahat etmek zorunda kalmışsa yol giderleriyle, tanıklığa çağrıldığı yerdeki konaklama ve beslenme giderleri de karşılanacak. Haber: Yakup Türk

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER