Hırkatollu Kadınlardan Muhteşem Çiçekler
GÜNDEMAksaraylı Gurbetçiler Hırkatol Köyü’nde kadınlara istihdam sağlayarak kadınların emek emek ürettiği kuru çiçekleri yurt dışında satışa sundu. Köy Muhtarı Hırkatollu kadınlara kuru çiçekleri dizayn etmeyi öğretmesi için Tunus’tan Ziraat Mühendisi davet ederek eğitim verdirdi.
Aksaray’ın merkeze bağlı Hırkatol köyünün Muhtarı Mustafa Aydoğan ve Eşi Köy İlkokul Öğretmeni Ayşe Aydoğan köydeki kadınların ev ekonomisine katkı sağlayabilmesi için kolları sıvadı. Yaz aylarında köye gelen gurbetçilerin teşvikiyle kuru çiçek üretimine geçen Hırkatollu kadınlar için proje hazırlayan çift, üretim için kendilerinden yardım isteyen kadınlara ilk olarak tarımsal ve yabani bitkiler üzerine kısa bir eğitim aldırdı. Yurt dışına satış için kolları sıvayan kadınlar, köylülerin ve Belçika’da yaşayan gurbetçilerin de desteği ile 100 kadının istihdam edildiği fabrika kurdu.
4 Ülkeye İhraç Ettiler
Fabrikada tavşan kuyruğu, buğday, sorgun, keten tohumu, yulaf, sedef otu ve şeytan dikeni gibi bitkiler toplanarak temizlendi. Temizlenen çiçeklerin dizaynı için ise öğretmen ve muhtar tarafından Tunus’tan davet edilen Ziraat Mühendisi Walid Kochbati’den ders aldı. Köy kadınları önceden şekillendirdikleri süs ürünlerini kazanlarda ısıttıkları doğal boyalarla 3 farklı renge boyayarak ihraca hazır hale getirdi. 4 farklı ülkeye ihracat gerçekleştiren kadınların çiçeklerine talep Amerika, İngiltere, Belçika ve Hollanda’da yaşayan gurbetçilerin ve Tunus’tan gelen ziraat mühendisinin yurtdışına tanıtım çabalarıyla artınca üretime de hız verildi.
“Seneye İstihdam 2 Kata Çıkacak”
Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu kadınların üretimlerini yerinde görmek için yaptığı ziyarette, “Burada inanılmaz bir manzara var. 100 hanımefendi bizim tabiatta gördüğümüzde belki kaçtığımız kamışları, dikenleri burada toplayıp onları belli bir estetik kazandırıp, kazanlarda boyayıp kuruttuktan sonra tüm dünyaya ihraç ediyoruz. Bunlar aslında süs bitkileri, ofislerimize, evimize koyduğumuz rengarenk bitkiler bunlar. Şu an 100 hanımefendi çalışıyor. İnşallah gelecek yıl istihdamı 2 katına çıkaracaklar burada. Biz de onların bütün eksikliklerini, her türlü ihtiyaçlarını gidereceğiz. Özellikle Aksaray’ın merkezine bağlı bir köyünde 100 tane hanıma bir istihdam sağlanması, onların burada mutlu ve huzurlu bir şekilde bütün dünyaya dikenlerden bir estetik sanat oluşturmaları ve bunu katma değere dönüştürmeleri mutluluğun tarifsiz şeklidir. Amerika’ya, Hollanda’ya, Fransa’ya, Almanya’ya, İngiltere’ye gidiyor. 4 ayrı çeşit gönderiliyor. Zaten Hollanda’ya gittikten sonra Hollanda üzerinden bütün Avrupa’ya dağılıyor” ifadelerini kullandı. Haber: Dilek Eyüboğlu
İlginizi Çekebilir