© Aksaray Portal 2021

Her Derde Deva Pekmez

Aksaray’ın Ortaköy ilçesi Balcı Mahallesi'nde asırlardır yaşatılan pekmez yapma geleneği devam ediyor.

 Aksaray’ın Ortaköy ilçesine bağlı Balcı Mahallesi’nde çok uzun zamandır süregelen pekmez yağma geleneği aynı şekilde devam ediyor. Köy sakinleri, büyüklerinden öğrendikleri pekmez yapma geleneğini sürdürdüklerini ifade ederek, elde yaptıkları pekmezin daha lezzetli olduğunu dile getirdi.

“Üzüm Suyunu Havuza Musluktan Akıtıp Duruluyoruz”

Pekmezi nasıl yaptıklarını ve lezzet katan inceliklerini anlatan Mahalle Muhtarı Ali Akbulut, “Üzümü bağdan topluyor ve çuvala katıyoruz. İçine bir miktar toprak koyuyor sonra çuvalın içindeki üzümleri çiğneyerek eziyoruz. Üzüm suyunu havuza musluktan akıtıp duruluyoruz. Daha sonra üzüm suyunu kazanda kaynatıyoruz, bu kaynamaya kestirme diyoruz. Kazanda kaynatıp duruladığımız ve kestirme yaptığımız üzüm suyunu elde yaptığımız ocaktaki büyük kazana döküyor ve kaynatıyoruz. Kaynarken devamlı ve hızlı bir şekilde savuruyoruz. Eğer savurma işlemi hızlı yapılırsa pekmez daha kaliteli olur” dedi.

“Allah Tarafından Oluşmuş Bu Özel Toprak Pekmezimize Özel Tat Katıyor”

Tamamen doğal yöntemler ile elde edilen pekmezin içinde hiçbir katkı maddesinin olmadığını belirten Akbulut, “Pekmezlerimizin içerisinde herhangi bir katkı maddesi yok. Tamamen doğal yöntemler ile elde ettiğimiz üzümlerimizden yapıyoruz. Üzümün içindeki tek katkı maddesi içerisine kattığımız özel bir toprak. Allah tarafından oluşmuş bu özel toprak pekmezimize özel bir tat katıyor" ifadelerini kullandı. Haber: Harun Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER