© Aksaray Portal 2021

Güzelyurt'tan 81 İle Gönderilen Gelveri Çöreği

Aksaray Güzelyurt ilçesinde geleneksel gelveri çöreği yapmayı devam ettiren Yaşar Tetik, bu çöreği 81 ile gönderdiklerini ifade ederek, "Bir buçuk saat mayalanmasını bekliyoruz, 4 saatte çıkar bu ekmek" dedi.

Aksaray'ın önemli değerlerinden biri olan gelveri çöreği geleneğini, Güzelyurt'ta üretim yapan Yaşar Tetik devam ettiriyor. 8 senedir gelveri çöreğini yapmaya devam ettiklerini söyleyen Tetik, çöreğe hiçbir katkı maddesi konulmadığını, buraya ait bir yiyecek olduğunu ifade etti.

 

"Dipfrize Koyarsa 2-3 Aya Kadar Dayanır"

Gelveri çöreğinin coğrafi işaretini aldıklarını ifade eden Tetik, "Satışlarımız çok iyi. Ekmeğe talep çok. 81 vilayete gider bizim ekmeğimiz, gelip toplu alanlar da olur. Bunu dipfrize koyarsan iki ay üç aya kadar dayanır, dayanıklı ekmektir. Çıkartıp ısıttığın zaman da aynı kalır" dedi.

 

"Bu Ekmeği 4 Saatte Bir Çıkarırız"

Özellikle Aksaray'a ve Ankara'ya gönderdiklerini söyleyen Tetik, "Vatandaş kendisi geldiği zaman da 300-400 ekmek alıp götürüyor buradan. Bu ekmeğin fiyatı şu an 8 lira. Diğer ekmekler 200 gram, bu ekmek 320 gram, doyurucudur. Bu ekmeği 4 saatte bir çıkarırız. Su, un, tuz, ekşi maya başka da bir maddesi yok. Özelliği bu. Kazanımızda 40 dakika yoğrulur, ondan sonra mayalanmasını bekliyoruz oğlumla birlikte. Oğlum kesim yapıyor bir buçuk saatte yer mayası oluyor 4 saatte çıkar bu ekmek" ifadelerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER