Gurbetçiler Türkiye’deki Hayat Pahalılığından Dert Yandı: “Siz Bu Ülkede Nasıl Yaşıyorsunuz?”
GÜNDEMTürkiye’deki hayat pahalılığını bu kez Aksaraylı gurbetçiler değerlendirdi. Kimisi ABD’de tatilin daha uygun olduğunu söylerken, kimisi de “Siz bu ülkede nasıl yaşıyorsunuz?” diyerek ekonomik krizden dert yandı.
Her yaz olduğu gibi bu yıl da Avrupa’da yaşayan gurbetçiler, memleketi Aksaray’a gelerek hem akraba ziyareti yapıyor hem de memleket özlemini gideriyor. Anadolu Ekspres Gazetesi ve Ekspo TV olarak, Türkiye’deki ekonomik krizin etkilerini ve ülkenin genel durumunu bu kez gurbetçilere sorduk. Karşılığında ise oldukça ilginç yanıtlar aldık.
“Bizim İnsanımız Açgözlü, Esnaflarımız Açgözlüdür”
Hollanda’da yaşayan Ecevit Şimşek adlı bir gurbetçi, “30 yıldır oradayım. Her sene aynı senaryo, genelde dertlidir. Çünkü genelde izne geldikleri zaman fiyatları biliyorsunuz otomatikman değişiyor. Gurbetçilere başka bir gözle bakılıyor halen öyledir maalesef. Mesela uçakla gelmek isteyen çok arkadaşımız vardı, çoğu gelemiyor neden gelemiyor? Ekonomiden dolayı. Yeni geldim üç gün oldu, daha fazla açılamadım. Ama gene de biliyorum yani neyin nasıl olduğunu nereden alacağımı iyi biliyorum. Millette vardı, yapıyordu o zaman şimdi o güç kalmadı yani. Var yine çoğunda var ama tabii genelde azaldı maalesef. Üç hafta burada kalacağım ondan sonra kısmet olursa Antalya'ya gideceğim, bizim asıl memleketimiz orasıdır. Oradaki fiyatlar böyledir, orada bir şeylere zam geldiği zaman genelde 30 kuruş 40 kuruş böyle bir zam gelir yani insanlara fazla belli ettirmeden. Bizim burada öyle yüzde 300-400 değil maalesef. Dün bir arkadaşla yemek yemeye gittik sanayi bölümünde iki kişi yemek yedik 840 TL para verdik. Orada 30 euro tutuyor mesela döner yemeye gitseydik 8-10 tane döner yiyebilirdik, 5 TL döner yani orada mesela” açıklamasında bulundu.
Bodrum’da lahmacunun 1200 liraya satıldığını söyleyen Şimşek, “38 Euro tutuyor. Yani bu kadar insafsızlık olmaz yani inşallah değişir, ama bizim insanımız açgözlü, esnaflarımız açgözlüdür. O yüzden insanlar iyicene kendinden sıkıştırıyor milleti. Maalesef inşallah düzelir diyoruz ama düzelecek bir duruma da benzemiyor” dedi.
“Buradakilerin Allah Yardımcısı Olsun, Şu Ana Kadar 3-4 Bin Euro’yu Buldu”
Fransa’da yaşayan Şükran Pala ise “Bir aylığına geldim 20 gün kadar kaldım. Hiç memnun değilim yani. Fiyatlardan hiç memnun değilim. Hiçbir şey alamadım yani bozdurdum, bozdurduğum gibi gidiyor. Şu ana kadar 3-4 bin Euro’yu buldu. Sadece bir tatile gidip gelebildik hepsi o. Mersin’e gidip gelebildik. Buradakilerin Allah yardımcısı olsun. İnşallah düzelir yani isteğimiz o yönde” ifadelerini kullandı.
“Vallahi Bitik Memleket”
Fransa’da yaşamını sürdüren Sami Pala ise konu hakkında yaptığı değerlendirmede, “Ben 6 yaşında gittim, yaş 45. Türk ürünleri Avrupa'da daha ucuz, burada pahalı. Orada 99 cent burada 1,50-1,60 burada gerçekten çok pahalı. Memleket dostum, vallahi bitik memleket. Çok aşırı pahalı ya dört gün Antalya'da 10.000 TL verdim otele, dört günlüğüne beş yıldızlı 3000 Euro. Ben Amerika'yı gezerim ya o fiyata, aşırı pahalı. Dört günlüğüne gidiyoruz ya o da çocuklar istiyor, manyak fiyat ya. Bir hafta oldu bir hafta için 3 bin Euro verdik, 5-6 bin lira gitti. Bir de bunun dönüşü var uçakla geldim ben, 3 bin 700 liraya aldım uçak biletini. Avrupa'da et ye, meyve sebze yeme. Tavuk eti ucuz Avrupa’da ya” açıklamasında bulundu.
“Avrupa Sizi Kıskanmıyor”
Türkiye’nin hayat pahalılığının yurt dışını aştığını söyleyen Burcu Yüksektepe isimli bir gurbetçi de ““Yurtdışını geçmiş Türkiye. Avrupa sizi kıskanmıyor sadece size söylemek istediğim Türkiye’nin durumu. Tabii ki ben orada 5 Euro’ya aldığım şampuan burada 15 Euro” dedi.
“Haberlerde Yüzde 20, Dışarı Çıktın mı Yüzde 50-200 Enflasyon Var”
İngiltere’de yaşayan Ramazan Önemli ise “Şimdi orayla burayı kıyaslayamayız oranın şartı oradaki insanlara göre, buranın şartı buradaki insanlara göre. Türkiye çok pahalı, pahalılık çok. Burada yaşıyorsan geçim zor. Ama oradan getiriyorsun sterlini bozdurduk mu 40 ediyor. O yüzden halkımıza sabır diliyorum, ben gideli 20 sene oldu. Orada rahatız, çalışınca çok rahatız. Buradaki gördüğümüz tanıdıklarımız alım gücü düşmüş çok zorlanıyorlar. Köyde kalırsan bir şey yok ama Aksaray’da kirada kalan tanıdıklarımız var, onlar diyor ‘alışverişe gidince aldığımız bütün aylık bir günde bitiyor’. Konuştuklarımızın kimisi iyi diyor kimisi kötü diyor anlayamıyoruz da. Enflasyon falan açıklanıyor. Hiç çarşı pazardaki gibi değil. Haberlerden duyuyoruz yüzde 20 enflasyon var ama dışarı çıktın mı yüzde 50-200 enflasyon var” yorumunda bulundu. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir