© Aksaray Portal 2021

Girişimciler ASÜ Ar-Ge Proje Pazarında Eserlerini Sergiledi

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) tarafından “Başımıza İcat Çıkaranları Arıyoruz!” sloganıyla ilki düzenlenen “Ar-Ge Proje Pazarı,” düzenlenen açılış töreniyle başladı. Etkinlikte 47 girişimci tarafından gönderilen 61 proje beğeniye sunuldu. Çalışmanın temel amacı girişimcilerle üreticileri ortak bir platformda buluşturmak.

 Çalışmalar, İnsanlığın Genel İhtiyaçlarıyla Kesişiyor

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, çevrim içi olarak törene katıldı ve “Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Birlikte Geliştirme ve Birlikte Başarma” başlıklı kısa bir sunum yaptı. ASÜ’nün düzenlediği etkinliğin, yeni şeyleri yeni yöntemlerle konuşma açısından şok kıymetli olduğunu dile getiren Hasan Mandal, sergilenen çalışmaların tamamında geleceğe yönelik bir bakış gördüğünü dile getirdi. Gelecek hayatın bir takım güçlükler içerdiğini ve insanların bu güçlüklere çözüm üretmek adına çalıştığını anlatan Prof. Mandal, “ASÜ’nün düzenlediği bu etkinlik de geleceğe dair sorunlara çözüm bulmaya hitap ediyor. Peki, nedir insanların gelecekten beklentisi? Daha uzun yaşamak, kişisel bilgilere erişim üzerinde kontrol, siber güvenlik, sürdürülebilir enerji kaynakları, dünya genelindeki ekonomik eşitsizlik, iklim değişikliği, küresel terörizm, veri toplama ve saklama, bilgi transferi, lojistik sistemler… ASÜ Ar-Ge Proje Pazarı’nda yer alan çalışmalar, toplamda genel ihtiyaçlarla kesişiyor” dedi ve organizasyonun düzenlenmesine emek verenlere teşekkür etti. 

Etkinlik, İleriki Yıllarda Kapsam Olarak Genişletilecek

ASÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Engin Deligöz de çalışmanın geneline ilişkin bilgiler verdi. Ülkelerin bir ürün ortaya çıkarıp diğer ülkelere satma noktasında bir pazarlama stratejisi içinde olduğunu söyleyen Deligöz, “Ancak herkesin malumu olduğu üzere pazar oluşturmak çok da kolay değil. Bunun pek çok nedeni var ama en önemlilerinden birisi yenilik ve verimlilik içeren ürün geliştirme süreci. Ürünlerde yenilik ve verimlilik olması için Ar-Ge çalışmalarının olması gerekiyor. Bunu sağlayabilmek için -bugün burada yaptığımız gibi- girişimci adaylarına imkân tanımak ve ilgili noktalarla teması sağlamak da son derece önemli bir yerde durmaktadır” dedi. Temel hedeflerinin üniversite-sanayi iş birliğini teşvik etmek, teknoloji ve inovasyon bilincini arttırmak, proje hazırlama ve geliştirme kültürünü yaygınlaştırmak olduğunu anlatan Prof. Engin Deligöz, “Bu çalışmayla öğrenciler, araştırmacılar, sanayiciler ve girişimciler bir araya gelecek; yenilik içeren, toplumsal fayda eksenli çalışmalar ortak bir platformda sunulmuş olacak” dedi. Rektör Yardımcısı, ilerleyen yıllarda etkinliği daha da geliştirmek arzusunda olduklarının da altını çizdi. Açılı töreninin son kısmında Kuzeyboru Yönetim Kurulu Başkanı İş İnsanı Bülent Karaman kürsüye geldi ve gençlerle girişimcilik üzerine hasbihalde bulundu. Karaman, “Bir Girişimcinin Hikâyesi” başlıklı sunumunda, Kuzeyboru’nun başlangıçtan günümüze uzanan başarı öyküsünü anlattı.

Hedef, Girişimlerle Sanayicileri Bir Araya Getirmek

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, insanın biyolojik özelliklerinin yanı sıra doğası gereği sahip olamadığı bir takım araçları üreterek yaşamını sürdüren bir canlı olduğunu söyledi. Acıkmak, susamak, uyumak… İnsanoğlunun biyolojisinden kaynaklı özellikleriyle ilerlediğini ve bunların değişmesinin mümkün olmadığını dile getirdi. Yapılan konuşmaların ardından tüm katılımcılar hazırlanan projelerin yer aldığı stantları gezdi ve proje sahiplerinden çalışmaların genel işleyişi hakkında bilgiler aldı. Ar-Ge Proje Pazarı’nda 13’ü öğrenci, 16’sı mühendislik ve temel bilimler, 17’si spor ve sağlık teknolojileri, 15’i de tarım ve çevre olmak üzere toplam dört kategoride çalışmalar ve sponsor firmaların tanıtım stantları da yer alıyor. İki gün sürecek etkinliğin sonunda dereceye giren projeler, iki kategori ve sekiz başlık altında ödüllendirilecek. Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER