Gençler Yunus Yılı'nda Şairlerle Buluştu
KÜLTÜR/SANATAksaray Valiliği öncülüğünde düzenlenen Güzelyurt İlçesine bağlı Selime beldesinde bulunan kamp alanında Yunus Emre Yazarlık Kampı açıldı. Gençler kendileri için doğayla iç içe hazırlanan kamp alanında İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) tarafından kurulan kamp çadırlarına yerleşti.
Aksaray Valiliği ve KOP İdaresi işbirliğinde düzenlenen Aksaray Yunus Emre Yazarlık Kampı’na 81 ilden ve KKTC’den gelen 120 genç 5 günlük etkinliğin ilk gününde kamp toplanma alanında Vali Hamza Aydoğdu, Şair Serdar Tuncer, Şair İsmail Kılıçarslan ve Yazar Hakkı Alkan ile buluştu. Gençler şairler ve yazarlarla sohbet etme imkanı buldu.
Kamp ateşinde ilan-ı aşk ettiler
Unesco ve Cumhurbaşkanlığı tarafından 2021 yılının Yunus Emre ve Türkçe Yılı ilan edilmesiyle beraber tüm Türkiye'de olduğu gibi Aksaray’da da yıl boyunca düzenlenecek etkinlikler arasında yer alan 5 günlük kampta şair ve yazarlarla bir araya gelen gençler yazarlara sorular sordu. Programda bir süre sonra ünlü yazarlar kısa bir yarışma düzenleyerek gençlerden yasaklı kelimeler olmadan bir ilan-ı aşk metni yazmalarını istedi Yarışmanın başlamasıyla birlikte genç kampçılar yanlarında getirdikleri kağıtlara gönüllerinden geçen kelimeleri döktü, gençlerin yazdıkları metinleri tek tek sahnede okuyan şairler kazanan 5 yarışmacıyı seçerek tebrik etti. Programın sonlarına doğru ünlü yazarlar genç hayranları ile fotoğraf çektirdi. Kamp ateşi başında program sonlandı.
“Gençler bizden de duyarlı”
Program açılışında konuşan Vali Hamza Aydoğdu “Bugün Aksaray Valiliği ve KOP idaresi işbirliğinde yazarlık kampı yapıldı bizlerde açılış için buradayız. İsmail Kılıçarslan, Serdar Tuncer ve Hakkı Alkan ile birlikte gerçekten çok güzel oldu. Burada çok ilginç bir şey oldu bizim gençlerle ilgili bazen sosyal medya sohbetleri arasında gençler okumuyor, gençler kitaptan uzak gençler değerlerimizden uzak gibi bazı ön yargılı cümleler duyuyoruz. Bazen ortamlarda da bu ifadeler kullanılıyor ama bu gün burada genç arkadaşlarımızın yazdıklarını ve düşüncelerini görünce bu kampın ne kadar etkili olduğunu böyle kampların devam etmesi gerektiğini daha iyi görmüş olduk. Gelecekle, değerlerle ilgili milli ve manevi konularda gençlerin bizlerden daha çok duyarlı olduğunu görmüş olduk. Bu kamp 4 gün boyunca devam edecek yarın da kampımıza İlber Ortaylı Hocamız gelecek diğer günler de süprizlerimiz var arkadaşlarımızın çok keyifli olduğunu gördük. Pandemi sürecinden geçerken yüz yüze bir kampın çok faydalı olacağını düşünüyorum bu vesile ile Aksaray’ımızı, Ihlara Vadimizi ve kültürel güzelliklerimizin tanıtımının vesilesi olduk” dedi.
“Teknoloji imkan sağlıyor”
Yazar ve içerik üreticisi Hakkı Alkan içerik üretiminin önemine dikkat çekti. Alkan “Ben içerik üretmenin çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Aslında benim ürettiğim içerikler biraz daha teknik içerikler. Haber makale, şimdi burada benimle birlikte içerik üreten 2 kıymetli kişi daha vardı. Onlar bu işin sanatını icra ediyorlar ama ben bu işin biraz daha donanım kısmını yansıttım. Çünkü yeni medya günlük hayatımızın sık sık bir parçası. Okumayı seviyoruz ve bu okuyabileceğimiz kanallara üretilecek kaliteli bir içerik için ben de kendi deneyimlerimden bahsettim. Bugün baktığınız zaman bir yayıncı ile anlaşmak zorunda değilsiniz teknoloji bize çok büyük imkanlar sağlıyor eğer bir yazar olmak istiyorsanız bir e kitap üretebilirsiniz ya da bir sesli kitap oluşturabilirsiniz ama yeter ki kaliteli içerik üretilsin” dedi.
“Gençlerden umutluyuz”
Şair Serdar Tuncer gençlerle bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu belirterek “Aksaray’da Ihlara Vadisi’nde valimizin misafiri olarak yazarlık kampı bünyesinde gençlerle bir araya geldik sohbet ettik. Onların güzel metinlerini dinledik okuduk değerlendirdik. onlardan istifade ettik. Kamp ateşiyle de işin sonunu bağladık emeği geçenlere de teşrif edenlere de teşekkür ediyorum gençlerimizden umutluyuz. Yolları bahtları açık olsun. Yunus Emre şiirlerine dair çok şey söylenebilir ama böyle bir ortamda gençlerin içerisinde Yunus dendiği zaman gönlüme düşenleri söyleyeyim; Yunus’u anlamak güzel olacak. Yunusça bakmak güzel olacak. Her birimiz bi parça Yunus olmak zorundayız. Yunusu tanımaktan şiirlerini ezberlemekten ziyade halimizle tavrımızla üslubumuzla hayatı yorumlayışımızla yunusça bir duruşa ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.
“Maya varsa aşk vardır”
Şair İsmail Kılıçarslan ise Vali Aydoğdu’ya teşekkür ederek “Çok güzel düşünülmüş bir şey yazarlık kampı. Türkiye’nin gençlerine güvendiğini gösteren her türlü organizasyonu desteklediğimizi belirtmek isteriz. Aksaray Anadolu’nun en köklü şehirlerinden biri. Anadolu’yu mayalayan şehirler vardır Aksaray gibi. Aksaray’dan söz ederken mayadan bahsediyoruz maya varsa aşk vardır” şeklinde konuştu. Haber: Harun Atalay
İlginizi Çekebilir