Et Kara Borsaya Düştü
AKSARAY
Artan kırmızı et fiyatları vatandaşın cebini yakmaya devam ediyor. Şuanda besili hayvandaki sıkıntının geçmişe dayandığına dikkat çeken Aksaray Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök, “Damızlık ineklerimizin mezbaya gitmesi sonucu Türkiye’de canlı hayvan açığı ortaya çıktı” dedi. Şuanda et açığının büyüdüğüne değinen Özkök, “Geçtiğimiz 7, 8 aylık dönemde bakanlığımız dışarıdan canlı hayvan ithalatını serbest bıraktı. 6 aydır ülkemize canlı hayvan girişi oldu. Bu aşamada besicilerimiz küçükbaş 250 kiloluk hayvanlarını besi bağladı. İnşallah 2 aya kadar kesim haline gelirler. Bu sürede her sektörde olduğu gibi fiyatlarda yükselme oldu. Bu yükselmede elde yetişmiş malın olmaması ve turizm sezonunun başlamasıyla et ihtiyacının fazlalaştığı bir döneme girdiğimizden dolayı etteki ani yükselmeler meydana geldi. İthal olarak ülkemize giren hayvanlar ile yerli üreticinin kendi beslediği hayvanlar kurban bayramında piyasaya sürüldüğünde etteki dalgalanma duracak ve et olması gereken fiyatlara gelecektir” dedi.
Fiyatı Yükselten Marketler
Şuanda karkas etin 24 liraya kesildiğini anlatan Özkök, “Bunu kimse pahalı olarak görmesin. Ama satış fiyatıyla arasındaki fark büyük. Bizim 24 liraya kestiğimiz eti, büyük marketler 35, 40 liraya kadar satıyor. Esas denetlenmesi ve göz önünde bulundurulması gereken yerler eti üreticiye sunan yerlerdir” dedi.
“Dışa bağımlı olmamız bizleri üzüyor”
“Tarımda, dünyada 7. Avrupa da 1’inciyiz diyerek övünüyoruz” diyen Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Özkök, “Tarım ve hayvancılık ülkesiyiz ama maalesef devlet politikamızın eksikliğinden mi?, yoksa biz üreticilerden mi kaynaklanan sorun mu? biz bunu bilemiyoruz. Kendi kendimize yeten bir ülke olmamıza rağmen maalesef ette dışa bağımlıyız. Bunlar bizleri çok üzüyor. Ülkemiz coğrafya ve fiziki özellikleriyle tarım ülkesidir. Böyle bir ülkenin dışa bağımlı olması da hakikaten bizleri derinden üzmektedir.
“Kemiksiz et gelmesine kesinlikle karşıyız”
İthal hayvanlarda sağlık yönünden hiçbir sıkıntı olmadığını belirten Özkök, “Çünkü gelen hayvanlar 6, 8 aylık danalardır. Besi sürecini ülkemizde tamamlıyorlar. Dolayısıyla sağlık konusunda, etteki kalite konusunda şüphe etmiyoruz. Ama et ithal edilirse bu başka. Gelen etlerde bir sıkıntı olduğunu biliyoruz. Etin hangi menşei, hangi hayvana ait olduğu belli değil. Onun için dışarıdan kemiksiz et gelmesine kesinlikle karşıyız. Çiftçilerimiz çok büyük zorluklarla tabiri caizse tırnaklarıyla kazıyarak emeklerinin karşılığını almaya çalışıyorlar haklı olarak ithal eti istemiyorlar. Geçmişte ithal et ile ilgili tecrübelerimiz var hem sağlık noktasında tüketicilerimizin aklında soru işareti var hem de üretime zarar vererek yurtdışına da milyarlarca döviz akmasına neden oldu. İthalatı konuşmak yerine artık bizim daha verimli hayvan yetiştirme ve bir hayvandan en yüksek düzeyde et alabilmeyi konuşmamız gerekir. Ayrıca maliyetler ortadadır, maliyetleri düşürmenin yolunu da konuşmamız gerekir. Et piyasasında ki bu artış eğer ki kontrol altına alınmazsa damızlıkların kesilmesine de neden olur ki bu da süt piyasasını doğrudan etkiler” şeklinde konuştu. Haber: Ziya Koçak
TÜM HABERLER