Erkılınç: “Gazetecilerin Alın Teriyle Kazandıkları Haklarının Yenmesine Müsaade Etmeyeceğiz”
GÜNDEMBasın İlan Kurumu Genel Müdürü Cavit Erkılınç, 400'ü aşkın internet sitesinin 4 aylık verilerinin iyiye işaret ettiğini belirterek, "Haber sitelerimiz 4 ayda önemli başarılar elde etti" ifadelerini kullandı.
Basın İlan Kurumu (BİK) 32. Dönem 3. Genel Kurul Toplantısı, BİK Genel Müdürü Cavit Erkılınç’ın konuşması ile başladı. İnternet haber sitelerinin trafik verilerinin güvenli olmasını sağlayacak olan programın aşamalarının başarılı bir şekilde tamamlandığını ifade eden Erkılınç, Ağustos ayı içinde internet haber sitelerinin verilerinin günlük olarak paylaşılmaya başlandığını söyledi.
"400'ün Üzerinde İnternet Sitesi Trafik Koşullarını Sağlamayı Başarmıştır"
Yönetmelikle ilgili gelen eleştirilere değinen Başkan Erkılınç, "Aylardır kurumumuzu yönetmelik üzerinden acımasızca eleştirenler, 1 Nisan’a kadar resmi ilan yayımlama hakkı yokken şimdi resmi ilan haklarını ellerinden almakla suçlayanlar, aba altından sopa gösterenler, sağa sola şikâyet ederek üzerimizde psikolojik baskı oluşturmaya çalışanlar; tek kelime ile ifade etmek gerekirse kul hakkına girmişlerdir. Gururla, mutlulukla ve büyük bir memnuniyetle ifade etmek isterim ki bünyemize katılan 400’ün üzerindeki internet haber sitesinin yarısından fazlası bulundukları kategoriye ilişkin trafik koşullarını sağlamayı başarmışlardır. Üstelik bu başarı nisan ayından bu yana geçen 4 ay gibi kısa bir sürede elde edilmiştir" dedi.
Basın camiasına güvendiklerini ifade eden Erkılınç, basın camiasından da güven beklediklerini söyleyerek, mevzuata uyan internet sitelerinin daha da başarılı olmasının bir zorunluluk olduğunu, resmi ilan akışının sürmesi için kazanımın da devam etmesinin gerekli olduğunu vurguladı.
"Verilen Emeği Gölgeliyor, Şevkimizi Kırıyor"
Basın İlan Kurumu'nun yönetimini ve çalışanlarını üzen olayların yaşandığını söyleyen Erkılınç, “Bunlardan ilki Genel Kurulun, Yönetim Kurulunun ve Kurumumuzun çalışma prensiplerinin herkesçe çok iyi bilinmesine rağmen sahada sergilenen tavırlardır. Basın işletmelerimizi, Kurumumuza ve Genel Kurul Üyelerine karşı kışkırtmak, bu çatı altında neredeyse tamamı oy birliğiyle alınan kararları tartışmaya açmak; bunu yaparken de ‘Sizleri sadece ben düşünüyorum, size ben sahip çıkıyorum’ algısı oluşturmanın ve kahramanlığa soyunmanın en hafif tabirle ‘ayıp’ olduğunu düşünüyorum. Üstelik özel görüşmelerde bu sitemimizi dile getirdiğimizde cevap olarak verilen ‘Ne yapalım, sahada öyle demek zorunda kalıyoruz’ şeklindeki ikircikli yaklaşım, verilen onca emeği gölgeliyor, şevkimizi kırıyor” diyerek sitem etti.
Kamuoyunu etik dışı davranışlarla yanlış yönlendirmeyi hedefleyen bazı gazetecilerin olduğunu söyleyen Erkılınç, internet sitesi sahibi bir gazetecinin, belediyelerden aldığı reklamları kurduğu derneğe üye internet sitelerinde ücretsiz şekilde yayınlatarak haksız kazanç elde ettiğini ifade ederken, bahse konu gazetecinin BİK önünde eylem yaparak internet sitelerinin hakkını savunacağını söylemesine tepki gösterdi.
Bazı İnternet Sitelerinin Sahipliklerinde İlginçliklere Rastlandı
İllerden birinde bazı internet haber sitelerinin ‘kamuya ait ilan ve reklamlar Kurum üzerinden geçmeli’ denildiğinde ortalığı ayağa kaldırdığını söyleyen Erkılınç, ilgili internet sitelerinin sahiplik yapılarında bazı ilginçliklere rastlandığını belirterek, "Bir tanesi tıp fakültesinde güvenlik görevlisi, üç tanesi düğün ve açılış organizasyonları yapıyor, bir tanesi orman bölge müdürlüğünde kadrolu işçi, bir tanesi yurt dışından öğrenci olarak gelmiş gündelik işlerde çalışıyor, bir tanesi belediyenin basın biriminde görevli, bir tanesi işten atıldığı belediyeyle uğraşmak için haber sitesi kurmuş, bir tanesi gerçekte sürücü kursu işletiyor, 20’ye yakını sadece reklam gireceği zaman siteyi aktif veya güncel hale getiriyor, 10’a yakın site sahibi gerçekte başka gazetelerin asgari kadrosunda bulunuyor" ifadelerini kullandı.
"Gazeteci Dediğimiz, Anadolu Basını Dediğiniz Bu mu?"
"Anadolu basını yok oluyor" adlı bir köşe yazısının birçok gazete ve internet sitesinde haber yapıldığını hatırlatan Erkılınç, “Bu yazının yayımlandığı gazetenin o günkü nüshasında 22 haber ve 1 köşe yazısı var. Ve bunlardan sadece 5 tanesi gazetenin çıktığı şehre ait yerel haber. Komşu ilin haber sayısı kendi ilinden daha fazla. Gazetedeki 7 haber internetten, bir o kadar haber de komşu şehrin gazetesinden alınıp basılmış. Sonra ne diyorlar, gazete çıkardık. Soruyorum size; gazeteci dediğimiz, Anadolu basını dediğiniz bu mu?” diye sordu.
"Resmi İlan Fiyat Tarifesinde Tüm Dengeleri Gözetmeliyiz"
Resmi ilan fiyat tarifesinde bir denge gözeteceklerini söyleyen Başkan Erkılınç, “Öncelikle şunu söyleyeyim. 2023 yılı resmi ilan fiyat tarifesi belirlenirken; hatırlayın o günleri, meslek örgütleri temsilcilerinin tirajı 50 binin altındaki yayınlar için zam oranı talebi yüzde 85 idi. Diğerleri için yüzde 30-35 artış konuşuluyordu. Sağ olsunlar, İletişim Başkanımız Sayın Fahrettin Altun’un desteğini alarak yüzde 100 ile yüzde 58,73 oranında artış öngören teklifi kabul ettik. Sayın Cumhurbaşkanımız da tensip buyurdular ve beklentilerin çok üzerinde bir artış ile 2023 yılına vaktinde giriş yaptık. 1 Nisan’dan itibaren resmi ilan yayımlamaya başlayan internet haber sitelerinin ilan bedellerinin çok daha aşağıda olması kabullenilmişken gönlümüz buna razı gelmedi. Sizlerin desteği ile bu mecranın da ilan bedellerini basılı gazetelerle eşitleyerek iyi bir başlangıç yapmalarını sağladık. Bugün, Genel Kurul toplantısında bir zam kararı almamız halinde, çok kısa bir sürede hayata geçmesi imkansız gibi görünüyor. İyimser olalım ve kabul edildiğini varsayalım. Bu kez Kasım ayındaki Genel Kurulda görüşeceğimiz 2024 yılı resmi ilan fiyat tarifesini kısmen veya tamamen riske atmış oluyoruz. Daha önce de ifade ettim. Karşımızda ilan bedellerinden oldukça rahatsız olan bir kamu kesimi var. İlan vermemenin veya ebat küçültmenin yollarını arıyorlar. Resmi ilan bedellerinin iki katına çıkması bir yana, gazete ve internet haber sitesi gibi ilanların iki ayrı mecrada birden yayımlanması zorunluluğuna yüksek sesle itiraz ediyorlar. Anlık reflekslerle hareket etmeyelim, tüm dengeleri gözetelim, hesabımızı iyi yapalım istiyoruz. Değilse yapılacak zammın aynı zamanda Kurumumuza da ciddi katkı sağlayacağını çok iyi biliyoruz" ifadelerine yer verdi.
“Gazetecilerin Alın Teriyle Kazandıkları Haklarının Yenmesine Müsaade Etmeyeceğiz”
Süreli yayınlar konusunda da denetimlerde bulunduklarını, bankaya yatırılıp sonrasında bir kısmı elden geri alınan maaşlarla sigorta tahakkukları konusunda hassas olduklarını söyleyen Erkılınç, şöyle konuştu: “Kontrol Müdürlüğümüzde görev yapan arkadaşlarımız, yoğun ve sıkı bir denetim gerçekleştirmek üzere sahaya çıktı. Hem gazeteler hem de internet haber sitelerimize yönelik titiz ve tüm tartışmalara kapalı bir denetim dönemi geçireceğiz. Pandemi döneminin ardından geçen yaz aylarında başladığımız, ancak deprem ve internet haber sitelerinin görev alanımıza girecek olması nedeniyle ara verdiğimiz denetimlerin ana gündem maddesi, gazeteci arkadaşlarımızın özlük hakları olacak. Ödenmeyen veya bankaya yatırılıp sonradan bir kısmı elden geri alınan maaşlar ile sigorta tahakkukları konusunda oldukça hassas ve kararlı olduğumuzu özellikle belirtmek isterim. Bu arkadaşlarımızın alın teriyle kazandıkları haklarının yenmesine asla müsaade etmeyeceğiz. Zaten bu konuda yoğun şikâyetler geliyor ama bir kez daha buradan mağdur olan gazeteci arkadaşlarıma açık çağrıda bulunuyorum. Özlük haklarınıza ve fiziki çalışma koşullarınıza ilişkin yaşadığınız sıkıntıları lütfen bizlere iletin, biz de mevzuat çerçevesinde gereğini yapalım."
BİK Başkanı Erkılınç'ın yaptığı konuşmanın ardından, Başkanlık Divanı Heyeti seçimi gerçekleştirildi ve başkan ile üyeler belirlendi. Toplantıda, Cezayir Büyükelçisi olarak atanan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mücahit Küçükyılmaz’dan boşalan Yönetim Kurulu üyeliğine Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi Koordinatörü İdris Kardaş, seçildi. BİK Genel Kurulu Toplantısı, 8 Eylül 2023 Cuma günü yapılacak oturumla birlikte tamamlanacak. Haber Bülteni
İlginizi Çekebilir