Erel, “Tarımda Planlama Kazanç Getirecek”
SİYASET<p>İYİ Parti Aksaray Milletvekili Ayhan Erel Türk tarımında üretim planlaması yapılması halinde çiftçinin sorunlarının bir kısmının çözüme kavuşacağını belirtti.</p>
TBMM’de kendi grubu adına söz Ala Milletvekili Erel “Ülkemizde tarım sektörünün büyümesi ve gelişmesi, etkili ve sürekli çözüm önerilerinin sunulması, ülkemizin tarımda söz sahibi olması, rekabet edilebilir düzeye erişebilmesi için tarımda üretim planlamasının faaliyete geçmesi amacıyla İYİ Parti olarak vermiş olduğumuz önergemiz hakkında söz almış bulunmaktayım” dedi.
Koronavirüs salgını nedeniyle tarımda üretimin istenen seviyede olmasa da zorluklarla sürdürüldüğünü ifade eden Erel “Ancak üretimde girdi maliyetleri her geçen gün artıyor; gübre, tohum, mazot, elektrik, su, ilaç maliyetlerindeki artışın önüne geçilemiyor. Küçük ölçekli tarım işletmeleri ayakta kalmaya zorlanıyor, bunun yanında bir de arz talep konusu asla dikkate alınmıyor yani tarım sektörünün en önemli sorunu olan üretim planlaması yapılmıyor. Türkiye'de ulusal tarım master planımız yok, makro planımız yok, bölgesel planımız yok, yerel planımız yok, mikro planımız yok; zaten bu planları yapacak Devlet Planlama Teşkilatı da yok. Peki, üretim planlaması ne demek? Sınırlı kaynakların belirli bir amaç doğrultusunda, hangi yönde ve nasıl kullanılacağını sonuçlarıyla birlikte göstermek demek. Planlama verimliliği artırdığı gibi kısıtlı olan etmenlerin ekonomik kullanımına imkân sağlar. Planlama yardımıyla tarımsal üretimde çiftçi hangi ürünleri, nasıl ve ne miktarda üreteceğine karar verebilir. Tarım Bakanlığı tarafından üretim planlaması yapılmadığı için çiftçimiz kendi isteğine göre ürün ekerek, o yıl hangi ürünün fiyatı yüksekse o ürünü ekerek kendince bir üretim yapmaya çalışıyor. Bu da bazı ürünlerin üretim fazlasına sebep olurken, bazı ürünlerde de yetersizliğe neden oluyor” ifadelerini kullandı.
“Planlanırsa Ne Eksik Ne Fazla Kalmayacak”
Tarımsal üretim planlaması yapılması halinde bitkisel ve hayvansal üretimde arz noksanı ya da fazlasının önüne geçileceğinin altını çizen Erel “Tarımsal üretimde üretim potansiyeli olduğu hâlde piyasa bilgisizliği ve üreticilerin yanlış ve tutarsız tercihleriyle yeterli miktarda üretilemeyen ürünlerin kıtlığıyla karşılaşılarak ithalata başvurulmayacak.
Böylelikle her bölgenin kendi bilgi birikimi ve içsel özelliklerine göre en iyi olduğu ürün ülkenin talep miktarına göre üretilmeye başlanacak. Dışarıdan ithal edilen ürünlerin içeride üretilmesi planlanacak. Tarımsal ürün talebinde bulunan diğer bölgelerin tüketici tercihlerine göre üretim yapılması sağlanacak” ifadelerini kullandı. Haber: M. Erhan Bölükbaş
İlginizi Çekebilir