© Aksaray Portal 2021

DSYB Başkanı Kayan: Çiğ Süt Alım Fiyatı Beklentilerin Altında Kaldı

Ulusal Süt Konseyi, beklenen zammı açıklayarak 7 ayın sonunda çiğ süte zam yaptı.

Üreticinin gözü kulağı bu haberdeyken, çiğ süt, 11 lira 50 kuruşa çıkarıldı. Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan, "Yapılan zam oranını yetersiz olarak görüyoruz" dedi. 

Ulusal Süt Konseyi, çiğ süt fiyatına yapılan zam oranını açıkladı. Uzun zamandır üreticilerin gözü kulağı açıklanacak olan çiğ süt alım fiyatındaydı. Zam yapılmasa da üreticiler firmalar ile anlaşma sağlayarak sütü bu zamana kadar 12 liraya kadar satıyordu. 

Maliyetlerdeki artışla birlikte üretici çareyi zammı beklemeden fiyat artırmakta bulmuştu. Maliyetler kurtarmadığı için hayvanlar kesime giderken, sanayiciler de bunu engellemek için daha yüksek fiyattan süt almayı kabul ediyordu.

 

Çiğ Süt Fiyatı Beklentilerin Altında Kaldı 

Bu sorunun çözülmesi, üreticinin hak ettiğini alabilmesi için gözler Ulusal Süt Konseyi'ne çevrilirken, süt alım fiyatının 15 lira civarında olması bekleniyordu. Ancak açıklanan fiyat beklentinin altında kaldı. 11 lira 50 kuruşa çıkarılan çiğ süt fiyatı, üretici cephesinde memnuniyetsizliğe sebep oldu. DSYB Başkanı Bekir Kayan bu konuda yaptığı değerlendirmede, "Bizim zam beklentimiz 13 lira ve üzerindeydi. Burada sanayicimizin yine taşın altına elini koyması gerekiyor. Normalde bakıldığında 3 lira zam oranı beklentiyi karşılıyor gibi görünse de üretici zaten sütünü ticari işletmelerle anlaşarak o fiyatlara satışa sunuyordu" ifadelerini kullandı. 

Yem fiyatlarına son günlerde 50-60 lira civarında zam gelirken, yapılan zamlar da üreticiyi zora sokuyor. Bir litre sütün üretim maliyetinin 12 lira 40 kuruş olduğu ifade edilirken, açıklanan son fiyat da maliyetlerin altında kaldı.

 

"Bu Fiyatlar Karşısında Üreticiler İnşallah Hayvan Kesimlerine Başlamaz" 

Üreticinin zam beklentisi 13 lira ve üstüyken, güncellemenin geç yapılmasından dolayı da memnuniyetsizliğin söz konusu olduğunu belirten Kayan, "Fiyatların açıklanması geç kaldığı için üretici tarafından tatmin edici olmuyor. Bu fiyatlar karşısında üreticiler inşallah tekrar hayvan kesimlerine başlamaz" dedi.

 

"Üretimde Durma Noktasının Yaşanmaması İçin Gerekli Tedbirlerin Alınması Gerekiyor" 

11.50 lira bandında açıklanan çiğ süt fiyatına 50 kuruşluk bir destek veriliyor. Muhalefet cephesinden gelen talepler ve üreticiden gelen talep, desteğin en az 2 lira bandına çıkarılması. Bu konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan DSYB Başkanı Bekir Kayan, "Tarım ve hayvancılık sektöründe yeni projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Yeni gelen bakanımızdan üreticilerin sıkıntılarını görmesini ve çözümleri kısa sürede hayata geçirmesini talep ediyoruz. Üretimde durma noktasının yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınması gerekiyor. Dışa bağımlı olmamak için üretimde devamlılığın sağlanması şart. Üretimin desteklenmesi ve katkı sağlanması gerekiyor" dedi.

 

"Üreticilerimiz Adına Zam Talebinde Bulunmaya Devam Edeceğiz" 

Hayvanların kesime gönderilerek boşalan ahırlara artık kimsenin dönüş yapmadığını söyleyen Başkan Kayan, "Hayvancılık sektörü öyle bir hale geldi ki ne işçi bulunabiliyor ne maliyetlerle başa çıkılabiliyor. Yılbaşına kadar tekrar fiyat artışı yapılmayacağı göz önünde bulundurulduğunda 11,50 liralık fiyatın 8,5 liradan bir farkı kalmayacağını düşünüyoruz. Zararımızı en aza indirmek açısından üreticilerimiz adına zam talebinde bulunmaya devam edeceğiz. Üreticilerimiz inşallah sabırlı olur ve açıklanacak destek fiyatları ile tatmin olabilirler" ifadelerini kullandı. Haber: Derviş Mehmet Uslu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER