“Devleti Temsil Etmek, Milletin Gönlünü Kazanmakla Olur”
GÜNDEMAksaray Valiliği tarafından "Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri" konferansı gerçekleştirildi. Vali Kumbuzoğlu, "Devleti temsil etmek, sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, milletin gönlünü kazanmakla olur" dedi.
Aksaray Valiliği ev sahipliğinde "Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri" konulu konferans düzenlendi. Aksaray Üniversitesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programda konuşma yapan Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; her kamu görevlisinin görevinin birer emanet olduğunu ifade ederek, "Bize yapılmasını istemediğimiz şeyi biz de başkalarına yapmayacağız. Devleti temsil etmek, sadece onun yetkilerini kullanmakla olmaz. Asıl temsil, milletin gönlünü kazanmakla olur" dedi.
"Kriterlerimiz, Evrensel Doğrular Ve Evrensel Yanlışlar Olmalı"
Tüm kamu görevlileri için bugünün bir milat olarak kabul edilmesini isteyen Vali Kumbuzoğlu, "Bugün burada düzenlenen konferansta konuşulacak ilke ve değerler ile meslek hayatımızın bir muhasebesini hep birlikte yapalım. Kamu personelleri olarak, işimizi doğru mu yapıyoruz, yanlış mı yapıyoruz? İşimizi iyi mi yapıyoruz, kötü mü yapıyoruz? Ölçümüz belli. Doğru-yanlış, iyi-kötü. Kamu hizmetlerinde; 'Bana göre doğru',, 'Sana göre yanlış' diye bir şey olmamalı. Kriterlerimiz, evrensel doğrular ve evrensel yanlışlar olmalı" ifadelerini kullandı.
"Etik Denilen Evren Değerlerin Tamamı Bizim Kültürümüzde Zaten Var"
Etik kelimesinin ve anlamının Türk kültürünün özünde yer aldığını vurgulayan Kumbuzoğlu, "Sekiz köşeli Selçuklu yıldızının her bir köşesinde; adalet, halka hizmet ve tarafsızlık var. Kutadgu Bilig’de; şeffaflık, hesap verebilirlik var. Ahi Evran’da dürüstlük, hakkaniyet, güvenirlik var. Şeyh Edebali’nin Osman Bey’e nasihatinde ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın var. Hz.Ömer’in mesaide devletin mumunu, mesai dışında kendi şahsi mumunu yakışında; Beytül mal var, kul hakkı var... Yani, etik denilen evrensel değerlerin tamamı bizim kültürümüzde zaten var" açıklamasında bulundu.
Devleti temsil etmenin milletin gönlünü kazanmaktan geçtiğini söyleyen Kumbuzoğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadeleri ile aslında, her birimiz bulunduğumuz ilde, ve görev yaptığımız kurumlarda, birer Hz. Ömer olmalıyız, olabilmeliyiz. Devletin soğuk yüzü ya da demir yumruğunu değil, sıcak eli, gülen yüzü, şefkatli kollarını temsil etmeliyiz. Bugünlerde, heyecan ve gururunu yüreğimizde yaşadığımız, Cumhuriyetimizin 100.yılında, Türkiye Yüzyılı’nı inşa edebilmek için, Gazi Mustafa Kemal’in 'Vatanını en çok seven, işini en iyi yapandır' sözünü kulaklarımıza küpe, odalarımıza serlevha yapmalıyız. İşte, Kamu Etik Kurulu tam da bunun için var."
"Kamu Kurumlarının Başarılı Çalışması, Devlet Gücünün Olumlu Bir Göstergesidir"
Kamu Görevlileri Etik Kurulu Başkanı Zerrin Güngör de konuşmasında etik davranış ile yozlaşmayı önlenmesini, dürüstlüğün hakim kılınmasını kast ettiklerini belirterek, "Halka hizmet bilinci, adalet, dürüstlük, tarafsızlık, nezaket, saygı, çıkar çatışmasından kaçınmak, yine kamu yararını gözetmek ve kamu gücünü, kamu kaynağını ve kamu zamanını doğru ve etkili kullanmak gibi etik ilkelere uygun davranmaları, her şeyden önce kamu düzeninin korunması, istikrarın ve kamu yönetimine güvenin sağlanması için gerekli ve zorunludur. Kamu kurumlarının başarılı, uyumlu, verimli çalışması, devlet gücünün olumlu bir göstergesidir" dedi.
Belediye Başkanı Evren Dinçer ile Aksaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İlker Arıbaş’ın yaptığı selamlama konuşmasının akabinde Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Ömürgönülşen, ‘Kamu Yönetiminde Etik ve Etik Davranış İlkeleri’ konulu konferans verdi.
Programa; Kamu Görevlileri Etik Kurulu Üyeleri ile Cumhuriyet Başsavcısı Adem Aydemir, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Gökhan Oflaz, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, birim amirleri ile kamu kurumlarındaki yöneticiler katılım gösterdi. Haber Bülteni
İlginizi Çekebilir