© Aksaray Portal 2021

Çiftçileri Sevindirecek Haber : Kuraklığa Dayanıklı 21 Ürünün İlk Hasadı Yapıldı

Kuraklığa dayanıklı yerli buğday ve arpa yetiştiriciliğinin yaygınlaşması amacıyla Sultanhanı ilçesinde düzenlenen programda, yetiştiricilere ödüller dağıtıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının 2023 yılı yenilik yayım projeleri kapsamında Sultanhanı İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü işbirliği ile yürütülen, kuraklığa dayanıklı yerli ve yeni tescilli buğday ve arpa çeşitlerinin yetiştiriciliğin yaygınlaşması projesi kapsamında, Sultanhanı ilçesinde projeye dahil olan yetiştiriciler için program gerçekleştirildi.

 

Bölgenin en az yağış alan illerinden biri olan Aksaray ve çöl bölgesi olarak adlandırılan Sultanhanı ilçesi pilot bölge seçilmişti. Sultanhanı Kaymakamlığı ve Sultanhanı İlçe Tarım Orman Müdürlüğü'nün ortak programında, kuraklığa dayanıklı yerli buğday ve arpa çeşitlerinin üretimi gerçekleştirilmişti.

 

Programa Dahil Olan Çiftçi ve Üreticilere Ödülleri Verildi

Tarım Bakanlığının Eğitim ve Yayın Daire Başkanlığı tarafından yenilik yayım projeleri kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün de destekleriyle, Sultanhanı ilçesinde başlatılan projede kuraklığa dayanıklı buğday ve arpa üretiminin teşvik edilmesi ve yerli tohumlarla ilgili yapılan programa dahil olan çiftçilere ve üreticilere, düzenlenen programda ödülleri verildi.

 

"Biz Tarım Müdürlüğü Olarak Kuraklıkla Mücadele İçin Çiftçilerimize Yardımcı Olmak Zorundayız"

Programda konuşan Sultanhanı İlçe Tarım Orman Müdürü Merve Kutlu, "Kuraklığa dayanıklı yerli ve milli 21 çeşit arpa ve buğdayı bundan bir yıl önce çok az olanaklarla kuru şartlarda ektik. Biliyoruz ki sizler daha iyisini yapacaksınız. Tek gayemiz ilçe tarım olarak yapılmayanı yapıp, denemeyeni denemek, sizlere önder olup yeniliklere açılan kapıları hep birlikte denemek. Her şeyden önemlisi bu süreçte her zaman yanınızda olmak" ifadelerini kullandı.

Bölgenin ciddi şekilde kuraklık etkisinde olduğunu ifade eden İlçe Tarım Müdürü Merve Kutlu, "Biz Tarım Müdürlüğü olarak kuraklıkla mücadele için çiftçilerimize yardımcı olmak zorundayız. Bu amaçla ilçe müdürlüğümüz her sene birçok projenin altına imza atmakta" dedi.

 

"Kuraklığa Dayanıklı Ürünlerin İlçemizde Üretilmesi İçin Harekete Geçtik"

Geçen yıl bu zamanlar Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün düzenlediği tarla gününe katıldıklarını da belirten Kutlu, "Yerli yeni kuraklığa dayanıklı ürünlerin ilçemizde de üretilmesi için harekete geçtik. Tarımın kalbi bu bölgede atıyor ve üreticilerimizi sahada görmedikleri hiçbir şeye inandıramıyoruz. Bu nedenle proje kapsamında İl Müdürümüz Bülent Saklav'ın izni ve desteğiyle bu bölgenin kullanım hakkını aldık. Cumhurbaşkanımızın da söylediği gibi kullanılmayan tarım arazilerinin etkin kullanımını bu proje ile gerçekleştirdik. Bakanlığımızın yenilik projeleri kapsamında Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Genel Müdürü Mehmet Bey ile bu projeyi gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. İlçe Tarım olarak ekimden hasada kadar hiçbir ekipmanımız yoktu. Bu devrede bize inanan, bu tarlada bugün olmamız için bizlere destek esirgemeyen tüm paydaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum" açıklamasında bulunarak, maddi manevi olarak destek veren herkese, Aksaray Ziraat Odasına, Sultanhanı Belediye Başkanına ve Sultanhanılı vatandaşlara teşekkür etti.

 

"Burası 15 Yıldır Ekilmiyordu, 21 Çeşidimizin Ekimini Gerçekleştirdik"

Tarla günleri programı kapsamında konuşan Aksaray Tarım Orman İl Müdürü Bülent Saklav da yapmış olduğu konuşmada, "Burası ilk baktığımızda bomboş bir araziydi, 15 yıldır ekilmiyordu. Bakanlığımız ve Valimizin destekleriyle burayı alarak 21 tane çeşidimizin ekimini gerçekleştirdik" dedi. 

 

"Bu Ürünler Yerli ve Milli"

Aksaray'ın Türkiye'de geçen sezon tarımsal ürünler yetiştiriciliği alanında 3. sırada sezonu kapattığını söyleyen Saklav, Aksaray'ın ürettiği ürünlerin ilk 10'da yer aldığını ve Aksaray'ın ülkeye her sene 10 milyar liralık ekonomik getiri sağladığını ifade ederek, "Bahri Dağdaş Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği ürünleri buraya getirerek, deneyerek özellikle kurak geçen bölgemizde çiftçimiz bu ürünleri yetiştirsin denesin istedik. Bu ürünler yerli ve milli" açıklamasında bulundu.

 

"Bizim Hedefimiz Çiftçilerimizi Doğduğu Yerde Doyurmak"

Aksaray'ın çiftçisinin artık yerli tohumlar kullandığını vurgulayan Saklav, "Buraya gelen bütün çiftçilerimizden yerli yeni milli tohumlarımızı kullanmalarını talep ediyoruz. Bizim bir hedefimiz var; çiftçilerimizi doğduğu yerde doyurmak. Bu yönde projelerimiz çalışmalarımız devam ediyor" dedi.

 

"Hep Daha Az Su İle Ne Üretebilirizin Peşinde Olmamız Gerektiğini Söylüyorum"

Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak ise yaptığı konuşmada ilçenin Tuz Gölü havzasında bulunmasından dolayı yağmurun az düştüğü topraklar olmasına rağmen en çok su tüketen pancar ve yonca gibi ürünler ekildiğini ifade ederek, Sultanhanı'nın Osmanlı ve Selçuklu döneminde arpa ile buğday ambarı olduğunu söyledi. 

21 çeşit yeni ürünü denediklerini söyleyen Solak, "Buraya geldiğim günden bu yana hep daha az su ile neler üretebilirizin peşinde olmamız gerektiğini söylüyorum. Yerli ve milli 21 çeşit ürünümüzü, suyu az tüketen ürünlerimizi bu bölgede denedik. İnşallah bu ürünlerimiz örnek olur. Buradaki çiftçilerimizin de üretmesi ile birlikte bölgemize, ülkemize faydalı ürünleri bu bölgede üretmeyi hedefliyoruz" açıklamasında bulundu.

Konuşmaların ardından Sultanhanı ilçesinde 21 çeşit yeni nesil kuraklığa dayanıklı tescilli buğday ve arpa üreticilerine ve çeşitli kategorilerde yarışmalara giren çiftçilerin ödülleri takdim edildi. 

Yapılan programa; Aksaray Tarım Platformu Başkanları Emin Koçak, Hamit Özkök, Bekir Kayan'ın yanı sıra Ticaret Odası Başkanı Ahmet Koçaş, AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, Sultanhanı Kaymakamı Serkan Ala, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak, daire müdürleri, çok sayıda davetli üreticiler ve çiftçiler de katılım gösterdi. Haber: Harun Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER