Çiçeklerin Saksı Değişimi Zamanı Geldi
TÜRKİYE<p>İlkbahar geldi çattı. Eviniz ve balkonunuzun en keyifli köşesinde ki saksı bitkileriniz için bakım yapmanın zamanı.</p>
Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan ise sadece değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz toprak... Çiçeklerinizi saksı değişiminden bir ya da iki gün önce sulayın. Yeni saksının içine bir kaç taş, biraz kum ve üzerine gübreli toprak koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını dağıtmadan yeni saksıya yerleştirin ve yan boşlukları toprakla doldurun. Saksıya çiçeği ve toprağı iyice yerleştirdikten sonra, uygun yerleşim yerine koyarak hemen sulamayı yapın. Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekân bitkileri için hazırlanmış özel karışım toprakları tercih edin. Çiçek ve bitkileri yerleştirirken dikkate alınması gereken 3 önemli nokta: Pek çok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir. İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekânları tercih ederler. Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.
Çiçek Sulama Zamanı
Sulama ihtiyacı çiçeğin çeşidine göre farklılık göstermektedir. Küçük saksı çiçekleri suyu daha çabuk emerken büyük ve toprak saksılardaki çiçekler suyu daha yavaş emmektedir. Bunların dışında çiçeğin büyüklüğü de su ihtiyacını belirlemektedir.
Eğer bir çiçek sürekli büyüyorsa normalden daha fazla su ihtiyacı var demektir. Kış aylarında çiçekler genellikle daha yavaş büyüdükleri için daha az suya ihtiyaç duyarlar. Bazı bitkileri nemliyken sulamak gerekirken diğerlerini topraklarının üst kısmı kuruduğunda sulamak gerekir. Toprağın kuruluğunu parmağınızla test edebilirsiniz. Parmağınızı yaklaşık 2,5 cm toprağın içine daldırın eğer alt tabakadaki toprak kuruysa sulama zamanı gelmiş demektir.
Sukulent ve kaktüs gibi çiçekler çiçek açmadıkları süre boyunca sulanmamalıdır. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir. Hatalı sulama çiçeğinizin ölmesine neden olur. Bitkilerin yapraklarını ayda bir kez nemli bir süngerle temizleyebilirsiniz. Parlatıcı spreyler sadece yapraklı bitkilere sıkılmalıdır. Haber: Bekir Tosun
İlginizi Çekebilir