© Aksaray Portal 2021

Çiçeklerin Saksı Değişimi Zamanı Geldi

<p>&nbsp;Baharın gelmesi ile yaşam alanlarımızı s&uuml;sleyen, her baktığımızda bizi mutlu eden kolaylıkla duygusal bağ kurabildiğimiz &ccedil;i&ccedil;eklerimizin de saksı değişim ve bakım zamanı geldi.</p>

Ev dekorasyonumuzun bir parçası ve evlerimizin daha sıcak ve samimi görünmesini sağlayan saksı çiçeklerimizin bakımı ile ilgili küçük ipuçları haberimizde.

Saksı Ve Toprak Değişimi Ne Zaman Yapılır?

Çiçeklerimizin saksı değişimi en iyi bahar aylarında olur. Hızlı büyüyen bitkilerde yılda bir defa yavaş büyüyen bitkilerde iki yılda bir saksı ve toprak değişimi yapılır. Bitki kökleri saksıdan dışarıya çıkmış ve toprak çabuk kuruyorsa saksı değişimi yapılmalıdır. Bunun için gerekli olan ise sadece değiştirilmesi gereken saksıdan bir büyük saksı ve biraz toprak...

Saksı Seçimi Nasıl Yapılır?

Çiçeğin türüne ve büyüklüğüne göre saksı seçimi yapın.

Seramik saksılar dekoratiftir, plastik saksılar ise hafif tercihi size kalmış.

Çiçek büyüdükçe saksıda değiştirilir.

Kullanılmış saksılarınızı temizleyerek tekrar kullanabilirsiniz.

Saksı Ve Toprak Değişimi Nasıl Yapılır?

Değişim yapmadan 1 saat önce çiçek bolca sulanırsa saksıdan çıkarma işlemi kolaylaşacaktır.

Eğer çiçeğiniz plastik saksıda ise saksıyı ters çevirin ve hafifçe saksıyı dairesel hareketlerle sıkarak çiçeği çıkartın. Diğer saksılarda bıçak yardımıyla toprak ve saksıyı ayırabilirsiniz.

Eğer toprak değişimi yapılacaksa çiçeğin köklerini topraktan arındırın. Zedelenen ve birbirine dolanan kökler varsa çözün ve zedelenen yerlerden kısaltın.

Çiçeğin saksısı küçük geliyorsa daha büyük bir saksı kullanın.

Saksı değişimini yaparken, bahçeden aldığınız toprağı değil, iç mekân bitkileri için hazırlanmış karışım toprağı tercih edin.

Yeni saksının zeminine birkaç taş, biraz kum koyduktan sonra eski saksıdaki çiçeğin toprağını çiçeğin türüne göre toprak koyarak saksıyı tamamen doldurun. Çiçeğin kök boğumunun yüzeyden 5-6 cm daha aşağıda olmasına özen gösterin.

İşleminiz bitirince çiçeğe can suyu vermeyi unutmayın. Suyu 3-4 defada yavaş yavaş dökün.

Her bitkinin ihtiyaç duyduğu nem, güneş ışığı, sıcaklık gibi değerler farklıdır. Çiçeklerinizi yaşam alanlarına uygun yerleştirin. 

Bitkileri Yerleştirirken Dikkate Alınması Gereken 3 Önemli Nokta:

Işık: Pek çok bitki direkt güneş ışığına maruz kalmak istemez. Yaz aylarında kuzey yönündeki pencere önleri daha uygun ışık verir.

Nem: İnce yapraklı bitkiler, genellikle neme ihtiyaç duyarlar ve banyodan hoşlanırlar. Kalın ve dolgun yapraklılar da daha kuru mekânları tercih ederler.

Isı: Bitkiler, gelişme dönemlerinde sabit ısı isterler. Soğuk havalarda bitkileri soğuktan etkilenen kapı ve pencere kenarlarında bırakmamak gerekir.

Karşılaşabileceğiniz Sorunlar

Yapraklarda Sararma: Özellikle kışın saksı toprağının gereğinden fazla nemli tutulması, bitkinin fazla sulanması ve aşırı güneş altında ışığa maruz kalması buna neden olabilir.

Yaprak Dökülmeleri: Çiçekli haldeyken bitkiye çok su verilmesi, saksı toprağının çok nemli tutulması, aşırı derecede kurutulması veya ani sıcaklık değişikliği yaprak dökülme nedenlerindendir.

Tomurcuk Dökülmesi: Saksı toprağının çok nemli tutulması, fazla kuru olması, çiçeğin yerinin sık değiştirilmesi ve yoğun karanlık tomurcukların dökülmesine neden olur.

Kök ve Gövde Çürümeleri: Toprağın fazlaca nemli tutulmasından kaynaklanır.

Yapraklardaki Kahverengi Yanıklar: Püskürtme yapıldıktan sonra, güneşin bitkinin üzerine direkt gelerek yaklaşmasından kaynaklanır. Salon bitkilerinin suya olan ihtiyacını parmağınızı 2 cm kadar toprağa batırarak anlayabilirsiniz. Kuruysa sulamak gerekir. Kış mevsiminde çiçeklerin dinlenmesi için daha seyrek sulama yapılması gerekir. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER