© Aksaray Portal 2021

BİK’ten İnternet Haber Siteleri İçin Yeni Kararlar

Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının yeniden düzenlenmesini öngören değişiklik tekliflerini kabul etti. Basın İlan Kurumu Genel Kurulu, 4-6 Eylül 2024 tarihleri arasında İstanbul’da toplantı gerçekleştirdi. Genel Kurul Toplantısı’nın son oturumunda Yönetim Kurulu’nun teklif olarak sunduğu ve gündeme alınan maddeler görüşüldü. 

 Ziyaretçi Trafiklerinde Ek Göstergeye Ağırlık Verilecek

Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nde internet haber siteleri için asgari ziyaretçi trafik şartlarının belirlendiği 61 ve 67. maddelerinde değişikliğe gidildi. BİK Analitik ölçüm sisteminden elde edilen verilerin değerlendirilmesi neticesinde, ziyaretçi trafiklerinde yaşanan değişimlerin mahsup, müeyyide ve resmî ilan yayımlama hakkının durdurulması gibi uygulamaları doğurduğu belirlendi. Bunun yanı sıra, haber sitelerinin okurun merakını gidermek ve haber alma hakkını temin etmek yerine okurun haber içeriğini tıklamasına odaklandığı ve SEO haberciliğine yoğunlaştığı gözlemlenirken, ziyaretçi trafik sayılarının yüzde 50 oranında azaltılarak ek gösterge oranlarının artırılması yönünde karar alındı.

Ziyaretçi ve Görüntüleme Sayısında Değişiklik

Genel Kurul'da kabul gören ziyaretçi sayısı genel kategoride 250 bin olurken, 1. kategori için 25 bin, 2. kategori için 15 bin, 3. kategori için 10 bin, 4. kategori için 5 bin ve 5. kategori için 1.500 olarak belirlendi. Sayfa görüntüleme sayısı genel kategoride 750 bin olurken, 1. kategoride 75 bin, 2. kategoride 45 bin, 3. kategoride 30 bin, 4. kategoride 15 bin ve 5. kategoride 4.500 olarak belirlendi. Ziyaretçi trafik ek göstergelerinde yapılan değişiklikler kapsamında internet haber sitelerinden kategorilerine ait asgari fikir işçisi sayısının en az 2 katını istihdam  eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 2 katının üzerinde olanlara yüzde 50, en az 3 katını istihdam eden ve asgari tekil ziyaretçi sayısı 3 katının üzerinde olanlara ise yüzde 100 oranında ek gösterge verilmesi kararlaştırıldı.   Bir diğer düzenleme de sayfada kalma sürelerine ilişkin oldu. 1., 2., 3., 4. ve 5. Kategoriler’de yer alan internet haber sitelerinin ziyaretçilerinin günlük ortalama sayfada kalma süresinin en az 30 saniye olması kararlaştırılırken, Genel Kategori’de ise en az 1 dakika olmasına karar verildi. Yapılan değişiklikler, Resmî Gazete’de yayımını müteakip 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Gazete Nüshalarının Kuruma Teslim Süresinde Kolaylık

Basın İlan Kurumu’nun yeni şube yapılanması sebebiyle gazetelerin basılı nüshalarını şubelere intikal ettirme sürelerinin 2 gün iş gününden 3 iş gününe çıkması yönünde de karar verildi. Öte yandan süreli yayınlara İLANBİS aracılığıyla dijital ortamda ulaştırılan Genel Müdürlük Kararları ile Yönetim Kurulu’nca verilen kararların uygulamalarına dair bilgilendirmelerin de yine İLANBİS üzerinden yapılmasına karar verildi. Maliyetlerden tasarruf edilmesi amacıyla bu yazışmaların İLANBİS üzerinden süreli yayınlarla paylaşılması için Resmî İlan ve Reklam Yönetmeliği’nin 107 ve 112. Maddelerinde düzenlemeler gerçekleştirildi.

Genel Kurul Temsilcilerinin Seçimleri Aynı Gün Olacak

Basın İlan Kurumu Yönetmeliği’nin 6. maddesine göre ayrı tarihlerde yapılan Anadolu gazete sahipleri ve internet haber sitesi sahipleri temsilcilerinin seçimleri, aynı gün yapılacak şekilde yeniden düzenlendi. Haber Bülteni

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER