© Aksaray Portal 2021

Bayram Öncesi Uyarı Geldi! Hasta Olmamak İçin Kurban Kesiminde Dikkat!

Aksaray Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Bekir Kayan, bayram öncesinde keneye karşı dikkatli olunması konusunda vatandaşları uyardı. 

 Hava sıcaklıklarının artmasıyla birlikte kene vakaları da baş göstermeye başladı. Kurban Bayramı sebebiyle, ülke genelinde hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvan sirkülasyonunun olması, kenelerin yayılma riskini yükseltiyor. 

“Hayvan Transferleriyle Birlikte Kene Transferleri de Var”

DSYB Başkanı Bekir Kayan, Kurban Bayramı öncesinde özellikle kurban pazarlarında keneye karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade ederek, “Hayvan transferleriyle birlikte kene transferleri de vardır. Özellikle hayvancılıkla uğraşanlar, hayvanların kenelerini çıplak elle temizlemesinler. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde yıkanıp temizlenip, kenelerden dikkatli şekilde uzaklaştırıldıktan sonra kesim yapılmasını öneriyoruz” dedi.

“Hasta Olan Hayvanların Kanından İnsanlara KKKA Hastalığının Geçtiğini Biliyoruz”

Hayvan pazarlarının ilaçlanması, hayvan satıcılarının gördükleri hayvanların üzerinde kene olup olmadığını kontrol etmesinin önemli olduğunu ifade eden Başkan Kayan, “Eğer kurban kesiyorsak dikkatli olmalıyız. Hayvanlardaki keneleri temizlerken keneleri çıplak elle tutup çıkarmamak, keneleri patlatmamak, düzgün bir şekilde yapmak gerek. İnternetten bunun yöntemini izleyerek de çıkartabilirler. Kurban keserken o stresli anda, hayvanda kene varsa temas sonucu keneler insan vücuduna geçebilir. Kurbanlık hayvanın kesim öncesinde yıkanıp temizlenip, kenelerden dikkatli şekilde uzaklaştırıldıktan sonra kesim yapılmasını öneriyoruz. Kurban Bayramı’ndaki vakalar, ellerdeki kesiklerden ve yaralardan kaynaklı da olabiliyor. Hasta olan hayvanların kanından insanlara KKKA hastalığının geçtiğini biliyoruz.  Bundan dolayı özellikle de bu dönemde kurban kesilirken hayvanın kanıyla veya et ile uğraşırken mutlaka bir eldiven takarak, eldiven ile birlikte bu işlemleri yapmalarını tavsiye ediyoruz” diye konuştu.

Verem Olan ve Kene Isırmış Hayvanlara Dikkat!

Kene ısırmış hayvanlarda virüs oranının yüksek olduğunu söyleyen Başkan Kayan, “Virüslü etler kişilerde bağırsak sorunlarına neden olur. Kene ısırmış ve verem benzeri hayvanların kontrolden geçirilmesi gerekli. Kene aynı zamanda hayvandan insana da geçer. Alıcılar da satıcılarda dikkatli olsunlar” dedi. Haber: Sedef Nazlı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER