© Aksaray Portal 2021

Başkan Koçak: "Çiftçilerimiz Hak Ettiği Geliri Elde Etmeyi Bekliyor"

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, buğday üretiminde hasat döneminin yaklaşmasını ve buğday üreticilerinin yaşadığı sorunları gündeme getirerek, çeşitli değerlendirmelerde bulundu.

 "Çiftçilerimiz Artan Maliyet Karşısında Hak Ettiği Geliri Elde Etmeyi Bekliyor"

Tarımsal üretim ve gıda sanayinin vazgeçilmezlerinden olan buğdayda hasada sayılı günler kaldığını ifade eden Başkan Koçak, "Her yıl olduğu gibi bu yıl da çiftçilerimiz artan maliyet karşısında ürettiği üründen hak ettiği geliri elde etmeyi bekliyor. 2024 yılı 1 kilogram buğday üretim maliyeti 10 lira 87 kuruş" dedi.

"Arazi Kira Ücretleri Yüzde 64, İşçilik Ücretlerinde Yüzde 75'e Varan Artışlar Yaşandı"

“Buğdayda kültürel işlemlerin yoğun olduğu Ekim-Mart döneminde mazot fiyatı ortalama 23 lira iken bu yıl aynı dönemde yüzde 76 artışla ortalama 40 liranın üzerine çıktı. Mazot fiyatı son bir yılda ise yüzde 105 oranında artış gösterdi" diyen Koçak, "Taban gübresinin yoğun olarak kullanıldığı Ekim-Kasım-Aralık aylarında ise DAP gübresinin ortalama fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16, 20.20.0 gübresinin fiyat ise yüzde 22 oranında artış gösterdi. Şubat ve Mart ayında kullanılan ÜRE gübresinin fiyatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 oranında arttı. Ziraat Odalarımızdan aldığımız bilgilere göre; bölgesel bazlı değişmekle birlikte, Türkiye genelinde geçen yıla göre arazi kira ücretlerinde yüzde 64, işçilik ücretlerinde ise yüzde 75’e varan oranlarda artışlar yaşandı" ifadelerine yer verdi.

"TMO Buğday Fiyatını Açıklayarak Çiftçilerimizi Bir An Önce Rahatlatmalıdır"

İklim değişikliğinin etkisiyle kış uykusundan tarla farelerinin erken uyandığını, bu canlıların da hububat alanlarına istila ettiğini ifade eden Koçak, bu nedenle zirai ilaç maliyetlerinin yüzde 52 oranında artış gösterdiğini söylerken, "Çiftçilerimizin buğday  tohumunu attığı günden hasada kadar yapacağı harcamalar dikkate alınarak yapılan maliyet hesabında, kuru şartlarda üretimi yapılan buğdayın ortalama maliyeti geçen yıla göre yüzde 62 oranında artarak kilogramı 10 lira 87 kuruş olarak tespit edildi. TMO’dan buğday Geçtiğimiz yıl Toprak Mahsulleri Ofisi üzerine düşen görevi yaparak çoğunluğu buğday olmak üzere 12 milyon tonun üzerinde hububat alımı gerçekleştirdi. Haliyle Toprak Mahsulleri Ofisi’nin depoları doldu. Son günlerde Toprak Mahsulleri Ofisi depolarının doluluğuna ve dünya buğday fiyatlarının düştüğüne yönelik açıklamalar çiftçilerimizi tedirgin ediyor. Bu doğrultuda Toprak Mahsulleri Ofisi’nin sorumluluğu geçmiş yıllara nazaran bu yıl daha da arttı. Çiftçilerimiz gereğini yaptı bu ülkemiz için stratejik öneme sahip buğdayını üretti. Toprak Mahsulleri Ofisi hasat başlamadan 10 lira 87 kuruş olan üretim maliyetini dikkate alan buğday fiyatını açıklayarak çiftçilerimizi bir an önce rahatlatmalıdır" sözlerini kullandı.

"Verilen Desteklerin Amacına Ulaşabilmesi İçin Zamanında Ödenmesi Önemlidir"

2024 yılı prim desteklerinin de enflasyon oranları dikkate alınarak açıklanması gerektiğini söyleyen Koçak, "Tarımsal üretim tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de destekleniyor. Bu çerçevede buğday üreticisine de gübre mazot ve prim desteği başta olmak üzere destekleme ödemeleri yapılıyor. Ancak, ülkemizde destekler zamanında açıklanmıyor ve genel olarak çiftçilerimizin yoğun masraf yaptığı dönemde ödenmiyor. Buğday hasadına sayılı günler kalmasına rağmen halen bu yılın destek miktarları açıklanmadığı gibi, geçen yılın prim desteğini alamayan çiftçilerimiz de var.

Geçtiğimiz yıl Eylül ayında ürününü teslim eden bir çiftçimiz o günün şartlarında alacağı ton başına bin liralık prim ile 43 litre mazot alabilecekken bugün 23 buçuk litre mazot alabiliyor. Verilen desteklerin amacına ulaşabilmesi için zamanında ödenmesi önemlidir.

Hasat başlamadan 2024 yılı prim destekleri enflasyon oranları da dikkate alınarak bir an önce açıklanmalıdır.2022 yılında 19 milyon 750 bin ton olan buğday üretimimiz 2023 yılında yüzde 11,4 artışla 22 milyon tona yükseldi. Bu üretim artışına rağmen ithalatımızda artış gösterdi. 2022 yılında 8 milyon 822 bin ton olan buğday ithalatımız üretimimizdeki artışın üzerinde yüzde 35 artışla yaklaşık 11 milyon 700 bin ton seviyesine yükseldi" dedi. Haber: Sedef Nazlı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER