Başkan Eser, “Asıl Sorun İşsizlik Değil, Mesleksizlik Ve Nitelikli Personel Eksikliğidir!
GÜNDEMÜlkelerin gelişmişliği için ilk göstergelerden olan işgücü ve verimliliği küresel rekabette temel bir unsur olarak kabul edilmektedir diyen Türkiye Gençlik Konseyi (TGK) Aksaray İl Başkanı Dr. Mahmut Eser, “Küreselleşme süreciyle beraber artan rekabet koşulları ve teknolojik gelişmeler, özellikle üretim ve sanayi sektörlerinde işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikleri, vasıfları çeşitlendirmiş ve nitelikli elemanı ihtiyacını arttırmıştır” dedi.
Ekonomilerin kalkınmasında ise üretim ve sanayileşmenin temel olması bunun temelinde de işgücü bulunmaktadır. İşgücünün bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarına sahip yüksek verimi gerçekleştirebilecek nitelikte kalifiye insan gücünün yetiştirilmesi gerekmektedir diyen Başkan Eser, “Günümüz rekabetçi koşullarda işletmelerin varlığını sürdürebilmesinin önemli yollarından biri nitelikli işgücünü istihdam etmekten geçmektedir. Küreselleşmeyle birlikte ortaya çıkan teknolojik, dijital değişim ve gelişmelere ayak uydurabilen, bilgi toplumunun ihtiyaç duyduğu donanımlar çerçevesinde yetişen işgücüne sahip olmak işletmeler için hayati önemi bulunmaktadır. Kalifiye ve nitelikli elemanların bilgili ve becerili olması işgücü verimliliğini arttırması üretimin doğru ve istenilen seviyeye gelmesini sağlayacaktır. Bu sadece karlılık açısından olumlu yansıma yapmasıyla aynı zamanda üretim için harcanan zaman tasarrufunda sağlayacaktır” dedi.
Ülkemizin gelişimi ile tarımdan sanayiye, sanayiden de teknolojik ve dijital döneme geçmiştir. Bu geçiş dönemi hep bilgiyle olmuş ve olmaya devam edecektir diyen TGK Başkanı Eser, “Bu noktada nitelikli işgücü ihtiyacı içinde, mesleki eğitimi önemi ile bu durum özellikle iki hedefe veya amaca yönelmektedir. Birincisi genç insanlara başarılı bir meslek yolu hazırlamak. İkincisi ise mesleki eğitim verecek bireylerin yönelişlerini iyi belirleyip ekonomiye nitelikli eleman yetiştirmektir. Her sektörde teknolojinin ilerlemesi eski anlayışları yıkmıştır. Yani eskiden olduğu gibi babadan, ustadan görerek öğrendiğinle yetinmek artık tarih olmuştur. Diğer bir anlamla diplomalı veya belgeli gençlerden daha çok diplomanın ve belgenin sağladığı vasfa sahip olmalarıyla beraber, okul ve diğer alanlarda bunu sağlamak için proje veya teknikler geliştirmek gerekmektedir. Çünkü dünyada olduğu gibi ülkemizde de "vasıflı" gençlere olan ihtiyacımız her geçen gün artmaktadır. Bir "vasfa" sahip olmanın önemini belirtmek için kullanılan atasözlerinden biride "sanat altın bileziktir" sözünü hepimiz büyüklerimizden çokça duymuşuzdur. Meslek hayatın belkemiği olduğunu unutmamalıyız. Nitelikli işgücü açığının kapatılması için en etkin yol ise mesleki eğitimin etkin öğretilerle yapılıp yaygınlaştırılması gerekmektedir. Sektörlerin gelişen yeniliklere uyum sağlayıp, üretim yapabilmesi, her gün değişik rekabet ortamı yaratmaktadır. Teknolojik gelişmeleri takip edebilen bilgiye sahip kalifiye işgücüne sahip olmak büyük kanımlar sağlamaktadır. Yapılacak eğitimler teknolojik gelişimi benimseyen, kısa süreli, ucuz, sürekli ve halkla bütünleşmiş sağlam esasları olmalıdır. Bu da ülkemizde mesleki eğitim önemiyle beraber mesleki eğitim ön sırayı almaktadır. Mesleki eğitim ile işgücü piyasasına derin çözüm üreterek nitelikli işgücü farkındalığı ile aynı alanda mesleği olan ve yapan ile mesleksiz olan arasında rekabet oluşmasını sağlamalıdır.
Ülkemizde Asıl Sorun ‘İşsizlik Değil, Mesleksizlik Ve Nitelikli Personel Olma Yaklaşımı’ Sorunudur”
İş piyasasının beklentilerine ve ihtiyaçlarına uygun nitelikteki stratejik iş gücünü yetiştirebilmeye yönelik model olarak diplomalı ve belgeli olan yapabilirlik süreçlerini tamamlamış kalifiye personel yetiştirme faaliyetlerini sağlamakta olduğunu vurgulayan Türkiye Gençlik Konseyi (TGK) İl Başkanı Dr. Mahmut Eser, “Mesleki eğitim kurumlarından eğitim alan bireyler almış oldukları eğitimlerle niteliklerine uygun işlerde çalışma imkânı sağlanmalıdır. Mesleki eğitimin günümüz teknolojik gelişmelere göre, sürekliliğini, kalitesini ve verimliliğini artıracak düzenlemeleri yaparak daha fazla sonuçlanabilir. Bu yolla da işsizliğin de azalmasına ve nitelikli işgücün de artması sağlanabilir.
Teknolojik gelişmelerin şekillendirdiği yeni dünya düzeni, toplumun her kesimini, mesleki eğitimin yaygınlaştırılması, kalitesinin artırılması konusunda daha fazla çaba sarf etmeye zorlamaktadır. Mesleki ve teknik öğretim; kalkınmanın hızlandırılması, istihdamın artırılması ve ülkenin rekabet gücünün yükseltilmesi yönünde kritik öneme sahiptir. Bu önemin, toplumun her kesimine tarafından benimsenmeli ve gerekli duyarlılık yapılmalı ve sağlanmalıdır. Gelecek yüzyılın insan gücü profili sağlamak için verimli yöntemler için iş dünyası ile bilgi ağı sağlanabilir. Bu profilleri optimumu sağlama, piyasa, dijital ve teknolojik gelişmelere ve değişime takip ile uyumluluk, devamlı yenilenebilir becerili birey vasfını oluşturabilmek. Mutlaka iş dünyasının da beklentileri ile uyumlu mesleki işgücü sağlayacak insanlarının yetiştirilmesi sağlanması önceliğimiz ve olmaya devam edilmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı. Haber: Dilek Eyüboğlu
İlginizi Çekebilir