“ASÜ, Tıp Fakültesi Binasına Kavuşacak"
GÜNDEMASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, 1 yıl boyunca neler yapıldığına ilişkin sunum yaparak, ASÜ'nün hayalini kurduğu Tıp Fakültesi binasına kavuşacağını söyledi.
Aksaray'da görev yapan basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, bir yıllık icraatlarını anlatarak, 12 başlık altında bir sunum gerçekleştirdi.
Aksaray Üniversitesi’ni bulunduğu noktadan çok daha ileri bir noktaya taşımayı hedeflediklerini ifade eden Arıbaş, ASÜ’nün 13 fakülte, bir yüksekokul, altı meslek yüksekokulu, üç enstitü ve 22 uygulama ve araştırma merkezi ile faaliyetlerine devam ettiğini belirtti.
“Tıp Fakültesi Binası 12 Bin 500 Metrekare Büyüklükte Olacak”
2024-2025 sezonunda Diş Hekimliği Fakültesinin 20 öğrenci ile eğitim-öğretime başlayacağını, ASÜ’nün 14’üncü fakültesi olan Bilgisayar ve Bilişim Fakültesinin kurulması için gerekli çalışmaların yapıldığını hatırlatan Arıbaş, 2023 yılındaki öğrenci sayısının 17 bin 39 olduğunu, 2024’te bu oranın 18 bin 533’e çıktığını, yeni dönem için de 5 bin 910 öğrenci kontenjanı ayrıldığını dile getirdi.
ASÜ’de 12 bin 500 metrekare büyüklüğe sahip Tıp Fakültesi Morfoloji Binası’nın ihale edildiğini söyleyen Rektör Alpay Arıbaş, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesinin yanına yapılacak olan derslik için tahsis sürecinin başladığını ve alanın toplam 5 bin metrekare olacağını belirtti. Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu atölyeleri için yapılan bina inşaatının yüzde 65’inin tamamlandığını ve 25,5 milyon liralık ek ödenek çıkartıldığını söyleyen Arıbaş, Ağız ve Diş Sağlığı Uygulama ve Araştırama Merkezi tadilatı için de 10,4 milyon liralık ek ödenek çıkartıldığı bilgisini paylaştı.
"2023’te 37 Proje Destek Almıştır”
Bilimsel alanda da başarılı bir yükseliş yaşandığını söyleyen Arıbaş, “Döner sermayeden Bilimsel Araştırma Projelerine aktarılan pay yüzde beşten yüzde 10’a yükseltilmiştir. Böylece yılda iki kez proje çağrısına çıkılması planlanmaktadır. Bunun yanı sıra 2022’de üç olan kabul edilen proje sayısı 2023’te 10’a yükselmiştir. Öğrenci Araştırma Projelerinde de aynı yıllar arasında büyük bir artış söz konusudur. 2022’de 28 proje desteklenmişken, 2023’te 37 proje destek almıştır” açıklamasını yaptı.
“Kurs Sayısı 18’e Yükseldi”
Bilimsel ve Teknolojik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASAÜBTAM) ile Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (ASÜSEM) aracılığıyla çok sayıda eğitim kursu düzenlendiğini dile getiren Prof. Arıbaş, “ASÜSEM marifetiyle verilen kurs sayısı biz göreve geldikten sonra çok ciddi manada artış gösterdi. 2019’da iki, 2020’de üç, 2021’de beş, 2022’de dört ve geçtiğimiz bir yıl içinde 18’e yükseldi. Merkezimiz yeni kurslarla ilgili hem üniversitemizden hem de şehrin genelinde talep toplamakta ve yeni kurs programlarını eğilimlere göre belirlemektedir” dedi. Dijitalleşme adına da kampüste ciddi bir çalışma içinde olduklarına dikkat çeken ASÜ Rektörü, yemekhane bakiye yükleme sistemi, çevrim içi yoklama sistemi, çevrim içi sınav sistemi ile etik kurul başvurusu, akademik personel atama ve bilimsel proje başvurularının da dijital ortamlarda yapılabildiğini kaydetti.
18 Üniversite ile Anlaşma Sağlandı
ASÜ Kütüphanesi’nin basılı kaynak sayısının 117 bin 794, abone olunan veri tabanı sayısının 13, kullanıcı sayısının 25 bin 361, ödünç verilen kaynak sayısının 21 bin 344, çalışma salonunun birinci kullanımının 186 bin 685, ikinci kullanımının 178 bin 568 olduğunu ifade eden Arıbaş, son 1 sene içerisinde 9 ülkeden 18 üniversite ile ikili anlaşma sağlandığını söyledi.
“Erasmus+ KA 131 Kapsamında İkili Anlaşma Sağlanan Üniversite 180’e Çıktı”
“Erasmus+ KA 131 kapsamında ikili anlaşma sağlanan üniversite sayısı 90’dan 108’e, ülke sayısı ise 16’dan 18’e çıkmıştır” diyen Arıbaş, “Erasmus+ KA 171 kapsamında da belirgin bir büyüme söz konusudur. İkili anlaşma sayısı 25’ten 35’e, ülke sayısı da 23’ten 30 gelmiştir. Üniversitemiz Türk Üniversiteler Birliğine (TÜRKÜNİB) üye olmuş; Türk dünyası üniversiteleri arasında öğrenci ve değişim programı olan ‘Orhun Programı’na katılma hedefini gerçekleştirmiştir” açıklamasında bulundu.
“Bir Yıl İçinde Çok Önemli Başarılara İmza Attık”
ASÜ’nün 2023’te en çevreci üniversiteler arasında 208’inci ve Türkiye’de 11’inci sırada olduğunu hatırlatan Arıbaş, “Üst üste beşinci kez GreenMetric listesine girmeyi başardık. Öğrencilerimizin oluşturduğu ASÜFORUM AR&VR ekibi, hazırladıkları Sanal Gerçeklik Afet Simülasyonu projesiyle TEKNOFEST’te birinci olmuştur. Yedi akademisyenimiz Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları listesinde yer almış, 25 akademisyenimiz de bilimsel başarılarıyla dünya genelinde ilk 10 bin bilim insanı arasına girmiştir. Öğretim Üyemiz Prof. Dr. İsmail Bayraklı diyabet hastalarına iğnesiz ve ağrısız şeker ölçümü yapılabilmesi için lazer tabanlı bir cihaz geliştirmiş ve patentini almıştır” dedi.
Teknopark konusuna da değinen Arıbaş, “Şu anda 17 firma bölgeye kabul edildi ve çalışmalarına başladı. 2 bin metrekarelik bir bina için ihale süreci tamamlandı” ifadelerini kullandı.
“Ekip Olarak ASÜ’yü Daha İyi Noktalara Getirmek İstiyoruz”
Sunum sonrasında Rektör Arıbaş, spor tesisi kurulması ve B Giriş Kapısının iç bölgeye çekilmesi için yapılmak istenen arazi düzenlemesine dair açıklamalarda bulunarak, toplamda yaklaşık 1,7 milyon metrekarelik bir alandan söz edildiğini, ancak arazinin 940 bin metrekarelik kısmının ağaçlandırma alanı olduğunu dile getirerek, geriye kalan alanda bir spor tesisi yapmak istediklerini söyledi.
“Allah’a Şükür Başımız Dik, Alnımız Açık”
Arazinin Üniversiteye tahsisli Milli Emlak’a ait bir arazi olduğunu anlatan Arıbaş, “Bu arazide bir spor tesisi yapılmak istendiğinde imar değişikliğine gidilmesi gerekiyor ve bunu yapacak kurum da Aksaray Belediyesi. Biz belediyeden imar değişikliğini rica ettik ve Belediye de bunu gerçekleştirdi. Allah’a şükür başımız dik, alnımız açık” dedi.
“Haksız İthamlara Maruz Kalmaktan Büyük Üzüntü Duyuyorum”
B Giriş Kapısının geriye çekilmesi konusunda ise Arıbaş, “Göreve geldiğimizden beri şikâyetler hiç bitmiyor. Kampüse giriş kontrolsüz, kimin girdiğini, ne amaçla girdiğini kontrol edemiyorsunuz. Araçlarla hız yapılabiliyor, öğrencileri rahatsız eden kişiler gelebiliyor, otobüsler geliyor, içinde öğrenci olanlar var, olmayanlar indirilecek… Bunlar bizim işimizi çok zorlaştırıyor. ‘İnsanlar kapı girişinde insin ve yürüsün’ desek, yürünecek alan 1,2 kilometre. Bu da çok mümkün değil. Biz, kapıyı daha içeriye çekerek insanları bu yürüme mesafesinden kurtarırız diye düşündük. Bölgeye bir otopark yaparız, insanlar araçlarını park ettikten sonra üniversiteye girer. Amacımız bu. Haksız ithamlara maruz kalmaktan büyük bir üzüntü duyduğumu belirtmek istiyorum. Bunu şiddetle kınıyorum. Biz, önümüzdeki engellere takılmayacağız. Azimle, kararlılıkla üniversitemizi en iyi noktaya getirmek için yoğun çaba sarf edeceğiz” sözlerini kullandı. Haber: Kemal Onur Atalay
İlginizi Çekebilir