© Aksaray Portal 2021

Aşıklı Höyük’te 1000 Yıllık Medeniyetin İzleri Araştırılıyor

Aksaray’ın Gülağaç İlçesine bağlı Kızılkaya Köyü’nde bulunan Aşıklı Höyük kazıları 1989 yılından itibaren kesintisiz devam ediyor. Uluslararası bir proje olarak yürütülen Aşıklı Höyük kazılarında neolitik dönemin yaşam biçimi araştırılıyor. 

 Orta Anadolu ve Kapadokya bölgesinin ilk köyü olarak bilinen Aşıklı Höyüklü’de ABD, Hollanda, Fransa’dan gelen uzmanlar çalışmalar yürütüyor. Bölgede kazı yapan uzmanlar, 11 bin yıl öncesinde yerleşik yaşama geçen ve 1000 senedir süren medeniyetin izlerini ortaya çıkarmaya çalışıyor.

Vali Mehmet Ali Kumbuzoğlu; Gülağaç Kaymakamı Şeyma Polat Balak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan ile birlikte Aşıklı Höyük kazı alanını ziyaret ederek, Aşıklı Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Kayacan ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Duru’dan kazı çalışmaları ile ilgili bilgi aldı.

İlk Beyin Ameliyatı Aşıklı Höyük’te

Kazılar sırasında bir kafatasının bulunduğunu ve incelemeler üzerine yapılan işlemin beyin ameliyatı olarak değerlendirildiğini ifade eden Vali Kumbuzoğlu; bu yönüyle de Aşıklı köyünün ilklerin köyü olarak tanındığını ifade ederek, kafatasının Aksaray Müzesi’nde sergilendiğini belirtti. 

“İlgi Çekici Bir Merkez Konumunda Bulunuyor”

11 bin yıllık bir medeniyet ve insanlık tarihi olduğunu söyleyen Vali Kumbuzoğlu, “Burası bilime tarihe sanat tarihine kazanç sağlayan bir merkez. Turizm destinasyonları açısından ilgi çekici bir merkez konumunda bulunuyor” dedi.

“Aşıklı İnsanının Aşıklı’yı Neden Terk Ettiği Sorusunun Üzerine Odaklandık” 

Aşıklı Höyük Kazı Başkanı İstanbul Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim üyesi Doç. Dr. Nurcan Kayacan da açıklamasında, Aşıklı kazılarının Uluslararası Proje olarak devam ettiğini ve 2024 yılında tarihi Aşıklı köyünün en üst tabakasında çalıştıklarını söyledi. ABD, Hollanda, Fransa’dan katılan uzmanlarla birlikte çalıştıklarını aktaran Kayacan, “11 bin yıl önce kurulmuş bir köy, neolitik dönemin yaşam biçimini anlamaya çalışıyoruz. Aşıklı insanının Aşıklı’yı neden terk ettiği sorusunun üzerine odaklandık” sözlerini kullandı. Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güneş Duru ise Kapadokya bölgesinde kerpiç mimarisinin bulunmadığını, Aşıklı’nın ilk defa kerpiç yapı yapılan bölgesi olduğunu söyledi. Daha sonra Vali Kumbuzoğlu, Demirci Beldesi Büyük Deller kazı alanına ziyarette bulundu. Kazı Başkanı NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Dr. Pınar Çaylı’dan bilgi alan Kumbuzoğlu, bölgeyi inceleyerek turizm açısından önemli merkezlerin bulunduğunu ve gerekli düzenlemelerin yapılacak hizmete girmesi açısından yapılması gereken her şeyi yapacaklarını vurguladı.  Haber Bülteni

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER