© Aksaray Portal 2021

Asal: Şaplı Hayvanlar Yurtdışında Kesime Gönderiliyor, Türkiye'de Tedavi Edilmeye Çalışılıyor

Aksaray'da veterinerlik yapan Veteriner Hekim Cumali Asal, Yeşilova'da görülen şap hastalığıyla ilgili açıklama yaparak, "Yurt dışında bu hastalık belirti gösterir göstermez hayvanlar kesime gönderilmektedir. Ancak Türkiye’de ekonomik şartlardan dolayı vitamin, mineral, ağrı kesici antibiyotik gruplarıyla tedavi edilmeye çalışılmaktadır" dedi.

Aksaray Yeşilova'da şap hastalığı görülmesiyle birlikte Veteriner Hekim Cumali Asal konuyla ilgili açıklamada bulundu. Şap hastalığının kontrol altına alınabilecek bir hastalık olduğunu ifade eden Asal, yurt dışında şap hastalığı olan hayvanların kesime gönderildiğini ancak Türkiye'de ekonomik şartlar nedeniyle hayvanların tedavi edilmeye çalışıldığını belirtti.

 

"Şap Hastalığı Nadir Görülür ve Korkulacak Bir Şey Değildir"

Şap hastalığının dünyaca bilinen bir hastalık olduğunu söyleyen Veteriner Hekim Cumali Asal, Kontrol altına alınılabilecek bir hastalıktır. Bu da koruma metotlarıyla sağlanmaktadır. Şap hastalığı viral bulaşıcı ve zoonoz gruba girebilen, bazen insanlarda çok hafif belirtilerle bile olsa ağızda yaralarla şekillenebilen bir hastalıktır. Ancak nadir görülür ve korkulacak bir şey değildir. Genellikle sığır, koyun, keçi ve domuz gruplarında daha çok görülür" dedi.

 

"Yurtdışında Kesime Gönderilmektedir Ancak Türkiye'de Ekonomik Şartlardan Dolayı Vitamin, Mineral, Ağrı Kesici Antibiyotik Gruplarıyla Tedavi Edilmeye Çalışılmaktadır"

Şap hastalığının belirtilerine değinen Veteriner Asal, "Ağızda yara, yüksek ateş, özellikle ayaklarda tırnaklarda çürüme, hayvanların meme ve meme başlarında sulu ödem oluşmaktadır. Viral bir hastalık olmasından dolayı net bir tedavisi olmamakla beraber yurt dışında bu hastalık belirti gösterir göstermez hayvanlar kesime gönderilmektedir, kesime uygun görülmektedir. Ancak Türkiye’de ekonomik şartlardan dolayı vitamin, mineral, ağrı kesici antibiyotik gruplarıyla tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Hastalığın seyri ortalama 15 ile 21 gün içerisinde hayvanlarda belirtilere sebebiyet verir. Akciğer enfeksiyonu ile belirti verirse hayvanların ölümüne kadar sebebiyet vermektedir ve daha da ağır belirti gösteren hayvanlarımızda bazı kronik meme ve tırnak enfeksiyonlarını beraberinde getirmektedir" açıklamasında bulundu.

 

"Genellikle Oksijensiz Ortamda Dayanıksız Bir Virüs Türüdür"

Veteriner Hekim Cumali Asal, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Genellikle bu tür hayvanlar kesime sevk ediliyor. Belli bir sıcaklığın üzerinde viral şap virüs ölüyor. Yaşama alanı nadirdir, kesime sevk edip daha sonra kavurma pişirme tarzında tüketildiği zaman halkımızın korkacağı bir durum kalmıyor. Genellikle oksijensiz ortamda çok dayanıksız bir virüs türüdür. Şap insana nasıl bulaşır derseniz biz veteriner ve hayvancılık ile uğraşanlarda ağız salyası, kanla irtibat halinde olduğu zaman ağızda belli belirsiz ufak yaralar belirir. Çok korkulacak, insan sağlığını korkutacak bir şey değildir. Şap hastalığının 7 tip hastalığı vardır. Şap 1, şap 2 yoğun görülmektedir. Geçenlerde Yeşilova beldesinde görülmüş ve hemen karantina altına alınarak kontrol altına alınmıştır." Haber : Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER