© Aksaray Portal 2021

Aksaray'ın En Ünlüleri

11 bin yıllık tarihi geçmişiyle İç Anadolu Bölgesi'nin kabinde her geçen gün büyüyen ve gelişen Aksaray'ın edebi şair ve alimleri başta olmak üzere günümüzde ünleri dünya ve ülke tarihine yayılan başarıları ile iz bırakan önemli ve son derece tanınmış önemli şahsiyetleri var

Tarihi, doğası, kültürel yapısı ile dikkatleri üzerine çeken Aksaray gezilip görülecek yerleri dışında pek çok önemli şahsiyetin ve ünlü siminde memleketi olarak ön plana çıkıyor.  Günümüzde birçok ünlü isim siyaset, sanat ve iş dünyasında adından söz ettiriyor. Aksaray'dan çıkan ünlü isimleri sizler için derledik.  

Listemize Aksaray'ın Tarihine Değer Katan Manevi Önemli Şahsiyetler İle Başlıyoruz.

Yunus Emre:  Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan  ünlü tasavvuf ve halk şairidir. Yunus Emre'nin  İslam'ın sabır, kanaat, hoşgörü, cömertlik, iyilik, fazilet değerlerini benimsemeye yönelik telkinleri, Allah, aşk ve insan sevgisi üzerine yazdığı edebi dili yüksek derin anlamlı şiirleri  yüzyıllardır insanlığa ışık saçmaya devam ediyor.

Yunus Emre, 1240 yılında Aksaray sınırları içerisinde yer alan Güzelyurt - Sivrihisar Köyü'nde doğmuş, Ortaköy - Sarıkaraman Köyü'nde yaşamını sürdürüp, Ziyaret Tepe'de bugünkü türbesinin bulunduğu yerde Hakka yürümüştür.

Bağdat Fatihi Genç Osman: 1621 yılında Aksaray'ın Dorikini (Genç Osman) Köyü'nde doğmuştur.

-II. Kılıç Arslan: Türkiye Selçuklu Devleti'nin sultanı 1113 yılında Aksaray'da doğdu.

-Yusuf Hakîkî Baba: Şeyh Yûsuf; halk arasında ise Hakîkî Baba veya Gül Baba olarak bilinen Yûsuf Hakîkî, Somuncu Baba adıyla tanınan meşhur Şeyh Hâmid-i Velî’nin oğludur.  Aksaray'da doğmuştur.

-Pîrî Mehmed Paşa: Aksaray'da doğan ve gelmiş geçmiş Osmanlı sadrazamlarının en büyüklerinden birisi olan devlet adamıdır.

-Cemâleddîn Aksarâyî: Osmanlı’nın ilk dönemlerinde dinî ve aklî ilimler alanında ün yapmış âlimlerden biri olan Cemâleddîn Aksarâyî, 1313 yılında Aksaray'da doğmuştur.

-Şeyhülislam Zenbilli Ali Cemâli Efendi: Cemâleddin Aksarâyî'nin torunlarındandır. Osmanlı âlim ve velilerinin meşhurlarından olup,  XV. yüzyılda Aksaray'da doğmuştur.

-Pîr Ali Sultan Aksarâyî:  Anadolu'da yetişmiş din âlimlerinden biri olan Pîr Ali Sultan, 1476 yılında Aksaray'da doğmuştur.

-Seyyid Hasan Rızâyî el-Aksarâyî: Müderris, kadı, âlim, mutasavvıf şair, müellif, şârih ve mütercim. Tam adı Hacı Efendizâde Seyyid Hasan Rızâyî ibni Abdurrahmân el-Aksarâyî olan şair, 1598-99 senesinde Aksaray’da Sofular [eski adıyla Tirzar/Sûfîler] Mahallesi’nde doğmuştur.

-Azîz Mahmûd Hüdâyî: Celvetiyye tarikatının kurucusu, mutasavvıf, şair. 1541 yılında o dönemde Aksaray’a bağlı olan Şereflikoçhisar’da doğmuştur.

-Dânişî Şâban Efendi: Şair ve yazar. 17. asırda yaşamış Aksaray’da doğmuştur.

-Cemal Halveti: Osmanlı devrinde yaşamış mutasavvıf, divan şairi ve müfessir. Bazı kaynaklarda, 'Çelebi Halife' olarak anılan alim Şeyh Cemaleddin Aksarayi'nin soyundan olup Halvetiye tarikatının İstanbul’daki ilk temsilcisi ve Cemaliye kolunun kurucusudur. (d. ?,Aksaray - ö. 1494, Şam)

-Şeyh İsmail Maşuki: Türk Tasavvuf tarihinde “Oğlan Şeyh” veya “Çelebi Şeyh” diye de bilinen, Bayrami-Melami tarikatı kutbu ve şeyhi. 1508’de Aksaray’da dünyaya geldi. 1528’de İstanbul’da yaşama veda etti. Bayrami-Melami şeyhi Aksaraylı Pir Ali’nin oğludur.

Sizin için derlediğimizi Aksaray’ın yetiştirdiği Türkiye Aksaray’ın ismini duyuran ünlülerin 2. Serisini gazetemizde okuyucularımızla paylaşacağız. Haber: Dilek Eyüboğlu

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER