© Aksaray Portal 2021

Aksaray Barosu Kadınlar Günü’nde Emekçi Kadınları Andı

Aksaray Barosu’na bağlı avukatlar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle anma programı düzenledi. Program 15 Temmuz Milli İdare Meydanı’nda Atatürk Anıtı’na çelenk sunumunun gerçekleştirilmesinin ardından saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

 Kadınlar Günü’nün önemini ve tarihini anlatan Aksaray Barosu Başkanı Avukat Ferit Köse, Baroda 11 kişiden oluşan yönetim kurulunun 6’sının kadın avukatlardan oluştuğunu belirterek “Baromuzdaki bu durumun bütün kurum ve kuruluşlara örnek olmasını temenni ediyorum. Kadınların toplumdaki yerinin mana ve önemi üzerine bir kez daha düşünmek için bir fırsat sunan anlam yüklü bir günü idrak etmekteyiz. Bundan 155 yıl önce 8 Mart 1857de ağır çalışma koşullarını protesto etmek için direnişe geçen dokuma işçisi kadınların 129’unun çıkan çatışma ve yangında yaşamını yitirmesiyle başlayan sürecin ardından, 1977 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 8 Mart’ı Kadın Hakları ve Dünya Barışı Günü olarak ilan etmiştir.  Böylece, 8 Mart, kadınların mücadele ve dayanışmasının kutlandığı gün olmuştur. Cumhuriyet ile birlikte kadınlarımız bilimden sanata, spordan edebiyata, siyasetten çalışma hayatına kadar hayatın her alanında yerini almıştır” dedi.

“Herkese Büyük Görevler Düşüyor”

“Baromuzda olduğu gibi, Kadın elinin değdiği her alanda bir güzellik, emeğinin geçtiği her yerde bir derinlik bulunmaktadır” diyen Köse “‘Ulu Önder Atatürk’ün de dediği gibi ‘Dünya üzerinde gördüğümüz her şey kadının eseridir.’ Kadınlarımızın sosyal ve ekonomik hayatın içinde eşit, onurlu ve saygın bir yeri olması gerekmekte ve bunun sağlanmasında da herkese büyük görevler düşmektedir.  Hayatın her alanında çaba gösteren, güçlü toplumların temelini oluşturan kadınlarımızın, ülkemizin toplumsal birliğinde hayati rolleri vardır. Gelecek nesillerin yetişmesinde yeri doldurulamayacak bir önemi olan ve sevgiyi, nezaketi, inceliği öğreten yine onlardır. Nasır tutmuş elleriyle, şehit evladını vatan toprağına uğurlarken döktüğü gözyaşlarıyla, umudun hiç eksik olmadığı bakışlarıyla, duanın ve iyi dileklerin çağlayan gibi aktığı sözleriyle kadınlar milletimizin ruhu olmuştur. Tüm bunlara rağmen Günümüzde kadınlarımız maalesef hak ettikleri ilgiyi, desteği ve saygıyı yeterince görmemektedirler” ifadelerini kullandı.

“Hala Varlığımızı Kanıtlamaya Çalışıyoruz”

Aksaray Barosu Kadın Hakları Komisyonu üyesi Avukat Eylül Sinem Karadal Kadınlar Günü’nde, kadına yönelik eşitsizliğe dikkat çeken bir konuşma yaptı. Karadal “Bugün Dünya Kadınlar Gününü, önceki yıllara nazaran kadın hakları açısından çok büyük kazanımlar elde etmiş, kadına yönelik şiddetin büyük oranda önüne geçilmiş, dünyadaki ülke yöneticilerinin en azından erkeklerle eşit sayıda olduğu ve bunun da kadınların sağduyulu çözüm becerileri sayesinde dünya barışına büyük katkılar sağladığı, dünyanın erkek egemen düzen içerisinde oyuncak olmadığı, kadınların çocukları ile yerlerinden yurtlarından edilmediği bir zaman diliminde, 'kutluyor’ olmayı dilerdim.

Ne yazık ki bugün, ulaşmayı umduğumuz bu noktadan uzağız. Bugün kadına yönelik şiddetin çalışma hayatında, sosyal hayatta, aile hayatında arttığı bir dönemdeyiz. Erkeğin iktidar mücadelesi alanında kadın haklarının insan hakkı olarak varlığını kanıtlamaya uğraşıyoruz hala. Toplumsal cinsiyet eşitliğini, erkeğin etkin olduğu idari alanda anlatmaya çalışıyoruz. Oysa toplumsal cinsiyet eşitsizliği zaten erkeğin kadın üzerinde kurduğu korkuya dayalı hakimiyetinin devamının istenmesi sebebiyle varlığını sürdürüyor. İşte bu yüzden bizler, tüm dünya kadınları, bizler Türkiye Cumhuriyeti’nin kadınları, hayatın her alanında var olmalıyız. Varlığımızı bedenimiz üzerinden, anneliğimiz üzerinden, eşliğimiz üzerinden tanımlamadan var olmalıyız. İşte o zaman bizler toplumsal cinsiyet eşitsizliğini ortadan kaldırmaya başlayabileceğiz” şeklinde konuştu. Haber: Dilek Eyüboğlu

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER