© Aksaray Portal 2021

AKMÜB Başkanı Güneş: İnşaat Sektörünü Bekleyen Büyük Tehlikeler Var

AKMÜB Başkanı Fatih Güneş, Aksaray'da 1.2 milyar liralık vurgun iddialarının gerçekleri yansıtmadığını belirterek, "Aksaray'daki müteahhit çevresi üyelerinden öyle batan çıkan net bir tablo yok ortada" derken, inşaat sektörünü bekleyen tehlikelere de değindi.

AKMÜB Başkan Fatih Güneş, gazetemize vermiş olduğu özel röportajda Aksaray'da inşaat sektörü başta olmak üzere birçok alanda yaşanan gelişmeleri değerlendirdi. Sektörün yüzde 50 oranında küçülmesinin birçok nedeni olduğunu belirten Güneş, Aksaray için de Türkiye için de inşaat sektörünü bekleyen büyük tehlikeleri de tek tek açıkladı. 

 

"Batanlar Çıkanlar Daha Çok Emlak, Otomotiv Sektörü ve Aradaki Komisyonculardır" 

Genel seçim öncesi ve sonrasında ticari bir darboğaz yaşandığını söyleyen Güneş, "Artan enflasyon ve bankaların kredi musluklarını kapatması Tüm Türkiye'de ticareti etkilediği gibi Aksaray'da da etkiledi. Kredi musluklarının kapanması başta inşaat sektörü olmak üzere Ticaretle uğraşan birçok alanı alsatçılar dahil bu durum etkiledi. Aksaray'ın müteahhitlerinin büyük bir kısmı kredi ile çalışmaz. Öz sermayeleri gayet yeterlidir. Batanlar çıkanlar daha çok emlak, otomotiv sektörü ve aradaki komisyonculardır" dedi.

 

"Aksaray'da Müteahhit Çevresinden Öyle Batan Çıkan Yok" 

Aksaray'ın kendine özgü bir ekonomik yapısı olduğunu da belirten Güneş, "Aksaray'ın canlı bir ekonomisi var. Aksaray halkı gayrimenkule yatırım yapmayı çok sever. İnşaat sektörü, otomotiv ve emlak sektöründe çok ciddi paralar dönmektedir. Ticaret bir maraton gibidir. Bu yarışta illa elenen olacak, kaybeden olacak, kazanan olacak, sonuca varan olacak ya da maratonu tamamlayamayan olacak. Bu aradaki sıkıntı yaşayanlar, kaybeden insanlar, bu maratonu tamamlayamayan insanlar ticaretini, hesabını, hazırlığını yapmamış insanlardır. Ama Aksaray'daki müteahhit çevresi üyelerinden öyle batan çıkan net bir tablo yok ortada. Vatandaşlar arasında isimleri geçenleri toplasanız 2 ya da 3 kişiyi geçmez" ifadelerini kullandı. 

Ortada bir söylenti olduğunu ama resmiyete taşınan hiçbir ciddi veri olmadığını belirten Güneş, "İnşaat sektöründe öyle büyük bir çöküş ya da kayıp söz konusu değil" ifadelerine yer verdi.

 

"İnşaat Sektörünün En Büyük Problemlerinden Birisi Kalifiye İşçi Sorunudur" 

Aksaray'da son 15 yıl içerisinde yılda 4 bin konut yapıldığını söyleyen Güneş, "Son 2 yıldır 2-2 bin 500'lere kadar bu sayı düştü. Bunun en önemli nedenlerinin ekonomik problemler olduğunu her fırsatta söylüyoruz. Ama inşaat sektörünün en büyük sıkıntılarından bir tanesi inşaat sektörlerinde çalışacak işçi sorunu. Ayrıca malzeme tedarikinde yaşadığımız sorunlar devam etmekte. Normal şartlarda 30-40 dairelik bir projeyi yaklaşık bir yılda teslim ederdik. İşçi bulamadığımız için bu süreç 18 aya kadar çıkıyor artık. İnşaat sektörünün en büyük problemlerinden bir tanesi kalifiye işçi sorunudur. Özellikle deprem yönetmelik ve prosedürler işin içine girince inşaat sektörü biraz daha yavaşlıyor" değerlendirmesini yaptı.

 

İnşaat Sektörü Bekleyen Büyük Tehlike 

İnşaat sektöründe yaşanan yavaşlamanın Aksaray genelindeki konut sıkıntısını yukarı tırmandırdığını belirten Güneş, geçtiğimiz 15 yıl içerisinde Aksaray'daki müteahhitlerin iyi işler çıkardığını ve pik yaptığının altını çizerek, "Son yıllarda yaşanan fiyat istikrarsızlığı, enflasyon, işçi sorunu, bürokrasi işleri yavaşlattı. Birçok olumsuzluklara rağmen işini düzgün yapan müteahhitlerimiz yavaş yavaş inşaat sektöründen çekilmeye başlıyorlar. Bu çok büyük bir sorun. Önümüzdeki dönemlerde yetersiz müteahhitler inşaat sektörüne dahil olacak. Bu da inşaat sektörüne büyük sekte vuracak" dedi.

 

"İnşaat Sektörü Ülkemizin ve Şehrimizin Lokomotif Sektörüdür"

 

Fiyat istikrarsızlığı, enflasyon ve işçi sorununun bir an önce çözülmesi gerektiğini söyleyen Güneş, "İnşaat sektörü ülkemizin ve şehrimizin lokomotif sektörüdür. Fabrika yapılacaksa inşaat sektörü devreye girecek. şehre gelen memuru, beyaz yakalısı, öğrencisinin barınma sorunu inşaat sektörünün bir parçasıdır. Dolayısıyla inşaat sektörünün ayakta kalması demek ekonominin ayakta kalması demektir" açıklamasını yaptı.

 

"Batık Çek Henüz Bankalara Yansımadı" 

"Fazla para kazanma ve kolay yoldan para kazanma hırsı hayallerine kapılan arkadaşlarımız paralarını batırdılar" diyen Güneş, "Aksaray piyasasında 10 milyar TL'lik bir para döndüğünü düşünün. Söylentilerde dolaşan paraların battığını, gerçek olduğunu düşünürsek Aksaray ekonomisinin batması anlamına gelir. Şöyle bir durum söz konusudur bu sektörün içerisinde otomotiv ve emlakçıların uğraştığı alım satımlardaki bir malın değerinin fahiş fiyatlara piyasalarda söylenmesi rakamları yüksek gösteriyor. Ama yani 1 milyon liralık bir ev ya da 1 milyon liralık bir araba değerine 3 milyon derseniz rakamlar büyür gider. Hepimiz iş insanıyız bu işler nakit çek ya da senetle döner ama böyle bir batık çek henüz bankalara yansımadı" dedi.

 

"Bir Malı Değerinden Ucuza Alıyorsanız Şüphe Edeceksiniz" 

"Bir malı değerinden ucuza alıyorsanız şüphe edeceksiniz. Çok pahalıya alıyorsanız daha da şüphe edeceksiniz" diyen Güneş, "Bir örnek verecek olursak arkadaşımın bir tanesi galeri işine girmiş sermayesi yok. Eniştesinin, kayınbiraderinin ,akrabalarının, amcasının, dayısının araçlarını almış. Akrabalarına söz vermiş 'çok para kazanıyoruz sizde kazanacaksınız' diye.

Kendine göre bir saadet zinciri kurmuş sonra araçlar da, paralar da gitmiş. Bir sermayesi yok, geriden toparlayacak bir mal varlığı yok. Hepinize para kazandıracağım diyerek yaşanan sıkıntılar bunlar. Kimse oturduğu yerden günde 50-100 bin liralar kazanmaz. Evet belki kısa dönemde bu işlerle uğraşanlar bunu bir kazanç gibi görebilirler ama yarın yok olup giderler. Üretimin olmadığı yerde para olmaz. Bu durum tabii birilerini zengin eder bu sirkülasyonda. Tabii ki birilerinin cebine para girdi" değerlendirmesini yaptı. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER