© Aksaray Portal 2021

AFAD'dan Boğulmalara Karşı Önemli Uyarı!

Aksaray İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, boğulma tehlikesi olan alanları tek tek açıklayarak, Aksaraylı vatandaşları boğulma tehlikesine karşı uyardı.

Aksaray İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğü, vatandaşların sıcak havaların gelmesiyle birlikte akarsu, göl, gölet ve baraj gibi yerlere girmemesi yönünde uyarı yaparak, boğulma yaşanabileceğini belirtti.

 

Vatandaşlar Serinlemek Amacıyla Tedbirleri Alınmış Yerleri Kullanmalı

Yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımızın, bu tür sulara serinlemek veya yüzmek amacıyla kesinlikle girmemeleri; bu tür  ihtiyaçlarını yüzmek, serinlemek, eğlenmek amacına yönelik düzenlenmiş, emniyet ve kontrol tedbirleri alınmış yerlerde karşılamaları, gerek kendi hayatları gerekse aileleri açısından çok büyük önem taşımaktadır" denildi.

 

Kızılırmak Havzası'nda Boğulma Tehlikesi Bulunuyor 

Boğulma vakalarına maruz kalarak hayatını kaybedenlerin yaş ortalamasının 14-25 arasındaki gençler olduğu ifade edilirken, boğulma riski olan alanlar da vatandaşlarla paylaşıldı. 

Boğulma tehlikesi olan alanlardan birinin de Kızılırmak havzası olduğu ifade edilirken, akarsudaki akıntının kuvvetli olması ve yabancı cisim ile hayvan leşlerinin bulunduğu ifade edildi. Bu konuda yapılan açıklamada, "Kızılırmak özellikle bahar aylarında (Mayıs-Haziran-Temmuz) çok yüksek debilerde olmasından dolayı  kum ocaklarının bulunduğu alanlarda aşınma ve taşıma ile  birçok oyuk, ve çukurlar meydana getirmiştir. Bu durum ise su yüzeyinin altında kaldığı için yukarıdan bakıldığında gözükmemektedir. Bu yüksek debili su kütlesi oyuk, ve çukurlardan geçerken suyun altında anaforlar ve şiddetli akıntılar oluşturması nedeniyle; suya yüzmek veya fotoğraf çekmek-çektirmek amacıyla suya girenler veya kazayla düşenler için sonu ölümle bitebilecek çok büyük görünmeyen tehlikelerle karşılaşabilirler” denildi. Piknik, balık tutmak amacıyla bölgeye gelen kişilerin bu yerlere yüzme amaçlı girdiğini ifade eden Aksaray AFAD Müdürlüğü, bu kişilerin oyuk ve çukurlar nedeniyle boğulma yaşayabileceğini belirterek, akarsu içindeki ağaç kökler, balık oltaları ağı atıkları nedeniyle de ciddi risk bulunduğunu vurguladı.

 

Su Kanallarına Kesinlikle Girilmemeli 

Bir diğer boğulma tehlikesi olarak uyarılan bölge ise su kanalları olarak açıklandı. Sulama amacıyla yapılan kanalların yaz aylarında yüzme amacıyla kullanıldığı, bunun ciddi şekilde risk oluşturduğu ifade edilirken, "Bu tür sulama kanallarına girildiğinde veya kazara düşüldüğünde, beton olması ve tutunacak yüzey olmaması nedeniyle  kanaldan dışarıya çıkmak pek mümkün olamamaktadır. Kuvvetli akıntı ve suyun soğukluğu kişiyi paniklettirip şoka sokarak su yüzeyinde kalmasını zorlaştırır. Belirli bir mesafe gittikten sonrada dibe batar ve boğulma gerçekleşir. Ayrıca dipteki hayvan leşleri çürüyerek bakteri ve mikrop oluşturdukları için hastalık/enfeksiyon yayma riski bulunmaktadır" açıklaması yapıldı.

 

Akarsu, Göl, Gölet ve Barajlara Çok Dikkat! 

Aksaray AFAD Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, akarsu, göl, gölet ve barajlar konusunda uyarı yapılırken, bu tür yerlerin ciddi hayati tehlikeye sebep olabileceği özellikle vurgulandı. Açıklama, "Akarsu, göl-gölet ve baraj gibi tatlı sulardaki tuz oranının çok düşük olmasından dolayı boğulmalardaki en büyük neden suyun kaldırma kuvvetinin az olmasıdır. Bu tür akarsu, göl-gölet, barajlara girildiğinde veya kazara düşüldüğünde, kenarlarının aşırı dik olması,  tutunacak yüzey olmaması, kıyı dibinin çamurlu ya da balçık olması nedeniyle dışarıya çıkmak pek mümkün olamamaktadır. 

Ayrıca kıyı aldatıcı bir şekilde düzgün bir satıh görüntüsü verirken 2-3 m ilerisinde 3-4 m derinliğinde çatlak, oyuk, menfez veya çukur olabilir. Buralarda düşen insanlar panikleyip çırpınarak daha derine batarlar. Yüzme amaçlı akarsu, göl-gölet, barajlara girildiğinde; suyun içerisinde havada asılı bir çok ağ, misina ipleri ve parçalarına dolanarak veya suda kalma süresi ve suyun soğukluğu ile doğru orantılı olarak aşırı yorgunluk ve üşümeye bağlı hipoglisemi gelişerek kişiyi şoka sokarak suyun yüzeyinde kalmasını zorlaştırarak kısa bir zaman sonra da dibe batar ve boğulma gerçekleşir" ifadelerine yer verildi. Haber: Sedef Nazlı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER