© Aksaray Portal 2021

AFAD Masa Başı Ve Saha Tatbikatı Gerçekleştirildi

Depreme karşı hazırlıklı olunması amacıyla AFAD eğitimleri ve gerekli tatbikatlar yapılmaya devam ediliyor. Olası depremlere karşı bilinçli ve hazırlıklı olmak amacıyla Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında, afetlerde görev alan çalışma grupları, STK ve AFAD gönüllülerinin de katılımıyla masa başı ve saha tatbikatı gerçekleştirildi. 

 Olası depremlere karşı hazırlıklı olunması amacıyla AFAD masa başı ve saha tatbikatı gerçekleştirildi.

6 Büyüklüğünde Deprem Senaryosuyla Tatbikat Yapıldı

Yapılan program saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlarken, akabinde tatbikat alanında gezildi. 3 Ekim Perşembe günü saat 17.00’de Aksaray’da 6 büyüklüğünde bir deprem yaşandığı senaryosuyla tatbikat yapıldı. 

Senaryo çerçevesinde tatbikatta Seviye 1 (S1)’den 23 Afet Çalışma Grubunun katılımı ile Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi ivedi olarak faal hale getirildi ve 112 Acil Çağrı Merkezinden gelen ihbarlara müdahale çalışmaları başlatıldı. Ardından Arama-Kurtarma motorize ekipleri yıkılan bina çevresinde kapanan yollar olması sebebiyle motosiklet ile dolaşarak adres bilgilerini 112’ye bildirdi. 

Enkaz Altında Kalınması Durumunda Arama-Kurtarma Çalışmaları Prova Edildi

Uygulanan senaryoya göre Yavuz Sultan Selim Mahallesi’nde yıkılan 2 katlı binanın enkaz alanına ilk gelen ekip AFAD arama-kurtarma  ekibi olup, enkaz çevresi ve üzerinde tehlike oluşturabilecek riskler (Doğalgaz sızıntısı, su kaçağı, elektrik kaçağı, parlama-patlama, yangın vb) tespit edilerek herhangi bir olumsuz durumun yaşanmaması için MEDAŞ ve ENERYA ekiplerince kontrol altına alındı. Ekipler enkaz alanında yüzeysel olarak arama-tarama çalışmaları gerçekleştirdi ve yüzeysel arama-tarama çalışmalarında herhangi bir bulguya rastlanılmadığı için akustik sesli ve görüntüleme cihazı ile aramaya geçildi. Tatbikat sırasında arama ve kurtarma personeli tarafından; “Sesimi duyan var mı?” ve “Sesimi duyuyorsan ses ver ya da sert bir cisimle bir yerlere vur” diyerek çağrı yapıldı. Enkaz altında canlı arama-kurtarma köpeğiyle arama yapıldı ve MEB-AKUT, Aksaray İHH arama kurtarma ekipleri de çağrıldı. Tıpkı bir afet durumunda olduğu gibi uygulamalar gerçekleştirilerek, olası depreme karşı hazırlık yapıldı.

Yangın ve Trafik Kazası Senaryoları Üzerine Çalışıldı

Tatbikat kapsamında, enkaz altında kalan vatandaşların kurtarılması senaryosu, akabinde yangın senaryosu üzerine yoğunlaşıldı. Ardından deprem sonrasında bir trafik kazası senaryosu üzerine çalışılarak kazazedenin kurtarılmasından sağlık desteği almasına kadar olan süreç canlandırılarak hazırlık gerçekleştirildi.  Olası bir deprem durumunda başlangıçtan süreç içerisinde yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı ekipler tatbikata devam ederken gerekli tüm senaryonun uygulanmasıyla tatbikat sonlandırıldı. Tatbikata, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Kadir Çelik, Belediye Başkan Yardımcısı Yakup Kadir Perek, Vali Yardımcısı ve İl Özel İdare Genel Sekreteri Hakan Kılınçkaya ve AFAD gönüllüleri de katılım gösterdi. Haber: Kemal Onur Atalay

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER