73’ü Bayan 145 Kişi Kendi İşini Kurdu
AKSARAY
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aksaray Hizmet Merkezi tarafından düzenlenen “Girişimcilik” eğitim programlarına katılan 73’i bayan 145 kişi KOSGEB’in hibe ve faizsiz geri ödemeli finansman desteklerinden yararlanarak kendi işini kurdu.
Kendi işini kuracak girişimcilere 50 bin TL’si hibe, 30 ay ödemesiz 8 taksitte faizsiz 100 bin TL geri ödemeli finansman desteği sağladıklarını söyleyen KOSGEB Aksaray Hizmet Merkezi Müdürü Hakan Koçak, KOSGEB’in Kobilere ve girişimcilere farklı programlar altında destek verdiğini, ticari işletmeler, hizmet sektörü ve imalat sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin KOSGEB desteklerinden yararlandığını söyledi. Aksaray’da 145 girişimcinin KOSGEB’in hibe ve faizsiz kredi desteklerinden yararlandığını ifade eden Koçak; “Aksaray KOSGEB’in kuruluştan itibaren toplam 76 adet eğitim programında 1.940 kişiye girişimci eğitim verdi. 2012 yılında Aksaray Üniversitesi ile yapılan protokol kapsamında mezun seviyesindeki son sınıf öğrencilerine girişimcilik ders olarak okutulmaya başladı. 2012-2015 yılları arasında 7.000 öğrenciye girişimci sertifikası verdik. 2016 yılında da eğitim çalışmalarına devam ediyoruz. Aksaray Ticaret Borsası ile 4 sınıfta, Organize Sanayi İş adamları Derneği ile 2 sınıfta, Aksaray Ticaret Odası ve Ahiler Kalkınma Ajansı işbirliği ile 4 sınıfta yeni eğitim programını başlatmış bulunmaktayız’ dedi. Yenilenen teşvik sisteminde Aksaray’ın 5. bölgede bulunmasından dolayı kadınlara, engellilere, 1 dereceden şehit yakınlarına yüzde 90, erkek girişimcilere yüzde 70 oranında destek verildiğini ifade eden Koçak; “Girişimcilik desteği kendi içerisinde 2 kategoriye ayrılmaktadır. Hibe ve geri ödemeli kısım. Hibe kısımda 2 bin TL’ye kadar kuruluş giderleri, 18 bin TL’ye kadar makine teçhizat ile yazılımlar da dâhil olmak üzere ofis donanım giderleri, 30 bin TL’ye kadar ise kira ve personel giderlerini oluşturan işletme giderleri olarak toplamda 50 bin TL’ye kadar hibe desteği verilmektedir. 100 bin TL ise girişimcimizin banka teminat mektubu vermesi koşuluyla alacağı 3 yaşını geçmemiş makine teçhizatlar için 30 ay ödemesiz, 30 aydan sonra ise 3’er aylık dönemlerde anaparası ödemeli 8 taksitte ödeyeceği finansman desteği sağlanmaktadır. Bu kredide herhangi bir faiz uygulaması yoktur’ dedi.
Girişimcilik eğitim programına katılarak aldığı “Girişimci”belgesi ile kendi işyerini açan Haluk Karakılıç; satış elemanlığından patronluğuna geçiş sürecini anlattı. KOSGEB’in girişimciler için sunduğu hibe ve destek programlarından yararlanmak için müracaatta bulunduğun da kendisinden ‘Girişimci’ belgesi istendiğini anlatan Karakılıç; “Kendi işini kuracaklar için sunulan imkanlardan yararlanarak kendi işimin patronu olmak istiyordum. İlk iş olarak eğitim programına katıldım. Programda neler anlatılacağı ile ilgili çekincelerim vardı. Ancak eğitim sonunda gördüm ki verilen sadece bir belge değil. ‘Girişimci’ belgesini aldıktan sonra KOSGEB’e müracaatta bulundum. Bir kitapçıda satış elemanı olarak çalışıyordum. Şimdi yeni bir kitapçıda patron olarak kendi işimin başındayım’ dedi. Bir kişide açtığı kafeteryada 10 çalışanı ile KOSGEB sayesinde kendi işinin patronu oldu” dedi. Haber: Ziya Koçak
TÜM HABERLER