34. Aksaray - Kırşehir Eczacılar Odası Başkanı Fatih Özçiftçi: Vatandaşın Tedavisine Yönelik Karşılanmayan İlaç Neredeyse Yok Diyebilirim
GÜNDEMKahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki büyük depremin yarattığı yıkımın ardından, yaraların sarılması için süreç başladı. Deprem bölgesinde ilaç ihtiyacının karşılanması için gereken her şeyi yaptıklarını belirten 34. Bölge Aksaray - Kırşehir Eczacılar Odası Başkanı Fatih Özçiftçi, "Depremden önce başlayan ilaç sıkıntımızı birlik olup bu acı günlerde beraber tolere etmeye çalışıyoruz" dedi.
Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremle birlikte 10 ili de kapsayacak şekilde ciddi yıkımlar yaşandı. Binlerce insan yaşamını yitirirken, on binlerce insan da yaralandı. Yaralıların tedavisi devam ederken, 34. Bölge Aksaray - Kırşehir Eczacılar Odası Başkanı Fatih Özçiftçi, bölgede ilaç sıkıntısı olup olmadığına dair açıklamalarda bulundu.
Valilik Kanadıyla Bölgeye Gönderilmesini Sağladık
Özçiftçi, "6 Şubat sabahıyla depremin tüm acısıyla birlikte tüm eczacı arkadaşlarımızla birlikte dayanışma içerisinde olarak bölgenin önemli ihtiyaçlarından mama, biberon, bebek bezi, hasta bezi, hijyenik ped temin ederek buradan valilik kanadıyla bölgeye gönderilmesini sağladık. Bölgenin en önemli ihtiyaçlarından birisi ilaç ve eczacılık hizmetleri. Türk Eczacılar Birliği vasıtasıyla bizim kendi içimizde bir sistemimiz var. Bu sistem hızlıca açılarak eczacılarımız para yardımında bulundu ve burada ciddi bir para birikti. Daha sonra orada serum, ilaç ihtiyacı oldu yine eczacılarımız duyarlılık göstererek depolardan direkt ilaç gönderimi için toplanarak oralara gönderildi" dedi.
10 İlde 26 Adet Sahra Eczanemiz Kuruldu
10 ilde 26 adet sahra eczanesinin kurulduğunu ifade eden Özçiftçi, "Türk Eczacılar Birliği ve 54. Bölge Eczacılar Odası vasıtasıyla 10 ilin tamamına yayılmış durumda. İlaç ve eczacılık hizmetleri eksiksiz orada devam ettiriliyor. Biz de buradan dört eczacı arkadaşlarımızla birlikte Pazarcık ilçesine gittik. Orada Kastamonu eczacı meslektaşlarımızla beraber eczanenin kurulumunu sağladık. Pazarcık depremin merkez üssü orada, daha sonra ikinci sahra eczanemiz de kuruldu ve vatandaşa depremzede kardeşlerimize tamamen eksiksiz tüm hizmeti sunduk. Biz dört gün kaldık bizden sonra üçer gün esasına dayanarak eczacı meslektaşlarımız orada görev aldı. Pazarcık ve Kahramanmaraş’ta 12 eczacı arkadaşlarım görev aldı bizim bölgemizden. Daha sonra Türk Eczacılar Birliğinin koordinesiyle 26 sahra eczanesine eczacı odalarına bölündü oradaki görevler. 20-21-22 Şubat itibari ile bu görevi Aksaray ve Karaman Eczacı Odası devraldı. Dün sabah iki eczacı arkadaşımızı bölgeye gönderdik. Bölgedeki koordinasyonu Aksaray ve Karaman eczacılar odası olarak biz yürütüyoruz. Vatandaşa orada tamamen ücretsiz ilaç veriliyor Farmainbox sisteminde toplanan ilaçlar, eksik ilaçların temini depolar vasıtasıyla sahra eczanelerimize aktarılıyor. Buradan gönderilen ilaçların tamamı tasnif edildi, raf düzeni kuruldu, sistematik bir şekilde vatandaşa ücretsiz ulaşımı sağlandı" ifadelerini kullandı.
Vatandaşlar Evindeki İlaçları Getiriyor
Vatandaşın evindeki ilaçları getirdiğini söyleyen Özçiftçi, şu değerlendirmeleri yaptı:
"İlaç konusu hassas bir konu. İlacın muhafazası, içindeki doz miktarı, miadı çok önemli bir kon. Bizim evdeki kullanılmış ilaç konusunda bir talebimiz olmadı. Yalnız vatandaşlarımız bu duruma hassasiyet gösterdiler, duyarlılık gösterdiler ilaçların toplanıldığı bilgisi bize geldi, Pazar pazarında ve Atatürk Anadolu Lisesinden ilaçların toplanıldığına dair. Burada tabi biz üzerimize düşeni yapmayı kendimize bir sorumluluk hissettik. Oradaki toplanan ilaçların miat kontrollerini işlenen doz miktarlarını kontrol ederek tasnifini yaptık. Neye yaradığına göre ayrı kolilere koyup üzerlerine isimlerini yazarak bölgeye gönderimi sağladık. Oraya gittiğimizde de gördük Türkiye’nin her yerinden böyle ilaçlar geliyor. Orada vatandaşa tamamen bu ilaçlar ulaştırıldı, bölgede ilaç ihtiyacı tamamen karşılanıyor. Eksik ilaçların Türk Eczacılar Birliği vasıtasıyla açılan depolardan gönderimi sağlanıyor."
Depremden Önce Başlayan İlaç Sıkıntımızı Birlik Olup Bu Acı Günlerde Beraber Tolere Etmeye Çalışıyoruz
Depremden önce ilaç sıkıntısının başladığını hatırlatan Özçiftçi, "Depremden önce başlayan, özellikle hastalığın zirve yaptığı Ocak ayının ortası gibi soğuk algınlığı ilaçlarında, antibiyotik ilaçlarında özellikle şişeli çocuk şuruplarında ciddi sıkıntı yaşamıştık. Bunun nedeni daha önceki enflasyonist ortam. Eczacıların kullandığı araç gereçlerin fiyatlarının çok artması ilaç fiyat kararnamesindeki euro kurundan kaynaklı. Zaten deprem öncesinden gelen sıkıntılarımız vardı ama bunu hep birlik olup bu acı günlerde beraber tolere etmeye çalışıyoruz. 10 ile pozitif bir ayrımcılık yaparak daha hızlıca ilaçların gitmesini sağlıyoruz" dedi.
Vatandaşın Tedavisine Yönelik Karşılanmayan İlaç Neredeyse Yok Diyebilirim
Deprem bölgesinde ciddi miktarda ilaç toplandığını belirten Özçiftçi, "Vatandaşın tedavisine yönelik karşılanmayan ilaç neredeyse yok diyebilirim. Tamamen vatandaşa ulaşılabiliyor. Daha öncesinden bazı ilaçların bulunamaması mevcut ama tam muadil olup verilebilecek ilaçlar var. Türk Eczacılar Birliğinin ve eczacı arkadaşlarımızın üzerine düşeni yaptığını ve bundan gurur duyduğumuzu belirtmek isterim. Büyük bir acı yaşadık bütün kaybettiğimiz vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Biz de 49 eczacı arkadaşımızı kaybettik. Adıyaman Eczacı Odası Başkanımızı kaybettik bütün ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum" açıklamasında bulundu. Haber: KEMAL ONUR ATALAY
İlginizi Çekebilir