© Aksaray Portal 2021

“2024 LGS’de Soruların Beklenen Nitelikte Olduğu Gözlemlenmiştir”

1 milyon 38 bin 192 öğrenciye yönelik yapılan Liselere Giriş Sistemi (LGS) sınavı hakkında Eğitimci-Yazar Eylül Bozkaya değerlendirmelerde bulunarak, “Soruların genelinin MEB kazanım testlerine uygun hazırlandığı az sayıda seçici soru bulunduğu ve soruların beklenen nitelikte olduğu gözlemlenmiştir” dedi. 

 Liselere Giriş Sistemi (LGS) sınavı, 1 milyon 38 bin 192 öğrencinin katılımıyla tamamlandı. Sınavın ardından Eğitimci-Yazar Eylül Bozkaya, sınava ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, müfredata uygun olduğunu, orta ve kolay derece bir sınav gerçekleştiğini söyledi.

“LGS 2024’te Kitap Okumanın, Geliştirilmiş Kelime Dağarcığının Önemi Bir Kez Daha Ortaya Çıktı”

Branşlara yönelik değerlendirmelerde bulunan Bozkaya, “Matematik soruları daha çok kazanım odaklı sorular olup, soruların birçok örneğinin nitelikli yayınlarda görülebilme ihtimalinin yüksek olduğu söylenebilir.  Fen Bilimleri sorularının yaklaşık 3 tane seçici soru içerdiği, geri kalan soruların ise orta-kolay dengesinde hazırlandığı söylenebilir. Yaklaşık 7 ünitenin tamamının sorgulandığı Fen Bilimleri sorularında yine sözel bilgilerin okuduğunu anlama, görsel destekli olduğu söylenebilir. Türkçe sorularının özellikle dil bilgisi alanlarında beklenen düzeyde olup, orta ve kolay dengede hazırlandığı gözlemlenmiştir. Seçici soruların yine sayıca az olarak karşımıza çıktığı, Türkçe sorularının daha çok anlam bilgisini baz aldığı söylenebilir. LGS 2024’te kitap okumanın, düzenli paragraf çözmenin, geliştirilmiş kelime dağarcığının önemi bir kez daha belirgin bir şekilde ortaya çıkmıştır. Türkçe sorularında da herhangi bir sürpriz yoktu, beklenen müfredat içeriğinde ver çözülebilme ihtimallerinin yüksek olduğu sorular karşımıza çıkmıştır” dedi.

“Bilgi Artı Kazanım Odaklı Sorular, MEB’in Hazırladığı Sorulara Çok Benzer”

Kolay çözümlü soruların sorulduğunu ifade eden Bozkaya, “Branşım olan İnkılap Tarihi sorularının yine müfredat dahilinde olduğunu söylemek mümkündür. Bilgi artı kazanım odaklı sorular özellikle MEB’in hazırladığı kazanım odaklı sorulara çok benzer olduğu görülmektedir yani İnkılap Tarihi soruları da verilen bilgilerin değerlendirilerek çok rahat bir şekilde çözülebilecek tarzda sorular olduğu söylenebilir. İngilizce sorularının genel itibariyle kolay olduğunu değerlendiren branş öğretmenlerimizin dikkat çerçevesinde çözülebilecek sorulardan oluşan yabancı dil alanında zorlanmamış olmalarının yüksek bir ihtimal olduğunu açıklamışlardır” ifadelerini kullandı. 

“Sınav Sonuçları 28 Haziran Cuma Açıklanacaktır”

2024 yılında gerçekleştirilen LGS sınavının kolay ve orta zorlukta olduğunu vurgulayan Bozkaya, “2024 LGS’yi genel hatlarıyla değerlendirdiğimizde soruların genelinin MEB kazanım testlerine uygun hazırlandığı az sayıda seçici soru bulunduğu ve soruların beklenen nitelikte olduğu gözlemlenmiştir. Buradan çıkarılabilecek en genel sonuç ise sınav bilincinde bir öğrencinin doğru bir strateji ile süreci güzel bir şekilde yöneterek nitelikli yayınlardan aldığı destekle okuduğunu anlama, anladığını yorumlama ve zamanı doğru yöneterek başarı sağlamasının kaçınılmaz olduğudur. Sınav sonuçları 28 Haziran 2024 Cuma günü açıklanacaktır” dedi. Haber: Sedef Nazlı

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER