© Aksaray Portal 2021

18 Bin Göçmenin Tek Adresi

<p>&nbsp;Yıllardır İl Emniyet M&uuml;d&uuml;rl&uuml;klerinin b&uuml;nyesinde hizmet veren Yabancılar Şube M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; bundan b&ouml;yle sivilleşti. T&uuml;rkiye genelinde olduğu gibi Aksaray İl Emniyet M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; b&uuml;nyesinde yer alan Yabancılar Şube M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml; sivilleşerek Valilik emrine verildi, yetki G&ouml;&ccedil; İdaresi M&uuml;d&uuml;rl&uuml;ğ&uuml;n&uuml;n oldu.</p>

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu'nun 96. Maddesi ülkemizde yaşayan yabancıların toplumla olan karşılıklı uyumunu tesis etmek üzere düzenlenecek uyum faaliyetleri konusunda 2013 yılında kurulan Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne çeşitli görevler yükledi.

Yıllardır İl Emniyet Müdürlüklerinin bünyesinde hizmet veren Yabancılar Şube Müdürlüğü 18 mayıs 2015 itibariyle sivilleşti. Türkiye genelinde olduğu gibi Aksaray İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde yer alan Yabancılar Şube Müdürlüğü sivilleşerek Valilik emrine verildi, yetki Göç İdarisi Müdürlüğünün oldu. Göç İdaresi Müdürlüğü Emniyet müdürlüğü bünyesindeki Yabancılar Şubenin yükünü aldı. Yabancılar Emniyet Müdürlüğüne imza atmaya gitmek durumunda kalıyorlardı. Bundan sonra kontrol görevi Göç İdaresi Müdürlüğüne verilmiş oldu. Emniyet Yabancılar Şubesi ise personel sayısını azaltarak sadece kaçak olan yabancıları ifadesini aldıktan sonra göç müdürlüğüne bildirebilecek.

21 Personel Hizmet Veriyor

Aksaray’da kurulan Göç İdaresi Müdürlüğü şimdi devlet hastanesinden boşalan eskiden görüntüleme merkezinin bulunduğu yeni yerine tamamen taşınmayı bekliyor. Göç İdaresi ilk önce Valilik görevlendirmesiyle teşkilatlandı.  Zinciriye Mahallesi, Vehbi Bey Caddesi üzerindeki Eski Merkez Karakolu binasında 2013 yılında Vali Selami Altınok görevlendirmesiyle Hasan Ekecik tarafından kurucu Müdürlüğü ile kurulan Göç İdaresinin Müdürlüğüne 16 Nisan 2018 tarihinde ilimize atanan Mehmet Servet Yelken getirildi. Yaklaşık 21 kişi kadrolu personel ve İŞKUR vasıtasıyla verilen geçici çalışanlarla göçmenlere hizmet veriliyor. Birleşmiş Milletler’in de irtibat bürosunun olduğu Müdürlük yabacılar ve göçmenler konusunda tek yetkili makam oldu. Jandarma ve emniyetin kolluk kuvvetleriyle koordineli çalışmak suretiyle göçmenler konusunda hizmet yürütülecek.

Sağlıkta Katkı Payı Alınacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın işaret ettiği 8 yıllık savaşın ardından misafirliğin kalmadığı Suriyeli göçmenlerin sağlıkta katkı payı ödemesi gündemdeyken Suriye’deki Elbab gibi güvenli şehir devletlerine Türkiye’deki Suriyeli göçmenlerin taşınılması planlanıyor.

Aksaray ilinde Afganistanlı ve Suriyelilerin başı çektiği göçmen sayısının 18 bin olması yabancıların uyum sürecinde ne kadar zorluk yaşandığını yansıtıyor. Bağımsız medya araştırmasında diğer göçmenlerin katkı payı ödediği öğrenildi. Suriyeli göçmenlerden de bundan sonra  sağlıkta katkı payının alınacak olmasının da  geri dönüşüm için bir etken olması bekleniyor.

Çalışmak İçin Sigorta Ödenecek

Aksaray’ da bulunan yabancıların kaçak olarak çalışmaları iş gücüne destek olmasına karşın denetimler kapıda, yeni kolaylaştırılacak mevzuatla iş yeri sahipleri bakanlıktan izin formu doldurmak suretiyle işe alacakları Yabancıları Yasal bir sigortalı işçi olarak çalıştırabilecekler. Göçmen ailelerin en büyük sıkıntısı gelecek kaygısına da dikkat çekiliyor. Çocuklarının daha iyi şartlarda büyümesi için Türk okullarında eğitilmesi için Göç İdaresi rehabilitasyon ve uyum çerçevesinde il Milli Eğitim Müdürlüğüyle protokol yaptı. Haber: M. Erhan Bölükbaş

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER