11 Bin Yıllık Tarih Bu Köyde Başladı
AKSARAY
Aksaray'da, 11 bin yıllık geçmişe sahip, Orta Anadolu'nun en eski yerleşim birimi olarak öne çıkan Aşıklı Höyük'e gelen ziyaretçiler, Kapadokya'nın ilk köyünü gezerek adeta bir tarih yolculuğuna çıkabiliyor.
Kapadokya'da, 11 bin yıl önce yerleşimin başladığı ilk köy olan Aşıklı Höyük, yerli ve yabancı turistlere insanlık tarihinin geçmişinden kesitler sunuyor.
Aksaray'ın Gülağaç ilçesine bağlı Kızılkaya köyü yakınlarındaki Aşıklı Höyük'te arkeolojik kazı çalışmaları 26. yılında uluslararası uzmanların katılımıyla devam ediyor. Daha önce av, bitki ya da meyve peşinde farklı yerlere giderek yaşamlarını sürdüren insanların, günümüzden 10 bin 500 yıl öncesinde Aşıklı Höyük'te ilk yerleşim yerini kurmaya başladığı ifade ediliyor.
Kapadokya'nın ilk ve en eski yerleşim yerinin burası olduğunu tespit eden uzmanlar, Aşıklı halkının kalıcı yerleşme için seçtikleri Melendiz Nehri kıyısında yaklaşık bin yıl yaşamlarını sürdürdüklerini vurguluyor. Aşıklı halkının bu bin yıl içinde zorluklarla nasıl mücadele ettiğini araştırmak için ekip kurduklarını söyleyen Kazı Başkanı Prof. Dr. Mihriban Özbaşaran, kalabalık topluluklar halinde nasıl yaşayabildiklerini, hangi sosyal kuralları ürettiklerini, ekonomilerini ve teknolojilerindeki değişimi bir takım bilimsel sorular çerçevesinde araştırdık" dedi.
Aşıklı Höyük ‘İlk’lerin Köyü
Aşıklı halkının yeni yaşam biçimlerini nasıl kurduğuna ilişkin çok iyi korunagelmiş veriler bulunduğunu dile getiren Özbaşaran, "Topluluk buraya ilk geldiğinde toprağın içine gömük, yuvarlak yapılarda oturuyor. Zaman içinde bu yapıların toprak yüzeyine çıktığını, dörtgen plana sahip olduğunu, kalıplar halinde kesilmiş kerpiç bloklardan duvarların yapıldığı görüyoruz. Bütün o mimarlık tarihindeki gelişimi Aşıklı Höyük'te izleyebiliyoruz. Aşıklı'daki 'ilk'lerden bir tanesi de tarım denemeleri. Küçük ölçekli başlayan tarım, daha sonra kazı alanındaki büyük depolamaların gösterdiği üzere, bütün topluluğu besleyebilecek seviyeye genişliyor.
Hayvanların önce kontrol altında tutularak, daha sonra beslenerek nasıl evcilleştirildiğini izleyebiliyoruz. Aynı şekilde ilk kez bakırın işlendiğini biliyoruz. Aşıklı'daki bir başka ilkin bugün Aksaray Müzesi'nde sergilenen kafatası. Aşıklı Höyük'ten çıkartılan kafatasındaki obsidyen ile açılmış bir delik, bugün dünyada en eski beyin operasyonu olarak adlandırılıyor.” Haber: Ziya KOÇAK
TÜM HABERLER