10 YIL SONRA ÖLÜMÜN ADI KANSER
SAĞLIKAksaray Üniversitesi (ASÜ) Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Topluluğu tarafından "Bilim ile geleceğimizi inşa etmek ve kanserde ilaç dirençliliği " konulu konferans gerçekleştirildi.
Abdullah Gül Üniversitesi (AGÜ) Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Baran'ın konuşmacı olarak katıldığı konferansa, öğrenciler büyük ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Yusuf Baran, istatiksel verilere göre, kanserin son 15 yılda insan ölümlerinden sorumlu 4’ncü hastalıktan 2’nci hastalığa geldiğini ve 5-10 sene gibi çok kısa süre içinde insan ölümlerinden sorumlu birinci hastalık olacağını söyledi.
ASÜ Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü tarafından düzenlenen" Bilimle geleceğimizi inşa etmek ve kanserde ilaç dirençliliği " konulu konferans eski MühendislikBölümü Konferans Salonunda yapıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan ASÜ Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Hüseyin Polat, konferansın yapılış amacından bahsetti. Polat , öğrenci topluluklarının bu tür konferanslarla ilgili alanlarda çalışan akademisyenler, araştırmacılarla bir araya gelmesinin önemine değinerek konferansa katılan konuşmacı Prof. Dr. Yusuf Baran'a Biyoteknoloji ve Meloküler Biyoloji Topluluğu öğrencileri adına teşekkür etti.
Programda daha sonra sırasıyla Biyoteknoloji ve Meloküler Biyoloji Topluluk Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Fulya Doğaner, Topluluk Başkanı Merve Uzla ve topluluk koordinatörü Ebru Ceylan konuyla ilgili kısa sunumlar yaptı.
AGÜ Yaşam ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Baran konuşmasında, kanser hastalığı ile ilgili istatistiksel bilgiler verdi.
Kanserin son 15 yılda insan ölümlerinden sorumlu 4’ncü hastalıktan 2’nci hastalığa geldiğini kaydeden Prof. Dr. Baran, “İstatistiksel veriler aynı hızla devam ederse, kanserin 5-10 sene gibi çok kısa süre içinde insan ölümlerinden sorumlu birinci hastalık olacağını söylüyor”
Baran, “Dünyada yüzlere kanser enstitüsü, binlerce bilim insanı milyarlarca dolar para bu hastalığı çözmek için harcanıyor ama biz bu hastalığı çözemiyoruz. Neden çözemiyoruz. Bu hastalığın tedavisi için uygulanan bir sürü yöntem var.
Bunun nedeni, kanseri tedavi edici yöntemlerin olmaması değil, bu yöntemlerin işe yaramamasıdır. Bu yöntemlerin aslında işe yaramamasını da biz çoklu ilaç dirençliliği olarak isimlendiriyoruz.”dedi.
Haber: Dilek Eyüboğlu
İlginizi Çekebilir